Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/3: Ξεγελά ο αριθμός των μολύνσεων

Κρούσματα σήμερα 16/3: Ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώνεται λόγω τριημέρου ξεγελά, αλλά ο δείκτης θετικότητας δείχνει την πραγματική εικόνα.

Τα κρούσματα σήμερα 16/3 φαίνεται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με χθες, όμως, αυτό το νούμερο δεν πρέπει να ξεγελάσει κανένα. Ο δείκτης θετικότητας, όπως φαίνεται από τα χθεσινά τεστ, είναι πολύ υψηλός, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι έχει απογειωθεί. Χθες ανακοινώθηκαν 1.134 κρούσματα, αλλά έγιναν μόλις 11.684 διαγνωστικά τεστ λόγω του τριημέρου. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε δηλαδή το 9,70%, υπερδιπλάσιο του ορίου ασφαλείας που έχει οριστεί στο 4%.

Άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες: «Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68.4% άνδρες)». Τα παραπάνω στοιχεία μας έχουν γυρίσει πίσω στον Νοέμβριο, έστω κι αν η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χαλαρώσει το lockdown, μάλλον σε δύο φάσεις. Οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους αύριο, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Κρούσματα σήμερα 16/3: Αφόρητη η πίεση στο ΕΣΥ

Παρά το γεγονός των 145 εισαγωγών ασθενών (αντί 202 την Κυριακή 14/3) με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής κατά το τελευταίο 24ωρο, η σφοδρή πίεση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα. Με μόλις 12 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου, με δυσκολία εξυπηρετούνται όσοι ασθενείς χρειάζονται επείγουσα εντατική νοσηλεία.

Τα Νοσοκομεία ΚΑΤ, Ευαγγελισμός και Σωτηρία είναι τα μόνα τα οποία διαθέτουν αυτή τη στιγμή έναν ελάχιστο αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ Covid και συγκεκριμένα λίγες περισσότερες από 10. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εμφανίζουν πληρότητα και αδυναμία να υποδεχθούν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, που χρήζουν εντατική νοσηλεία.

Πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους και χρειάζεται να μεσολαβήσουν αρκετές ώρες μέχρι να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές γιατροί.

Οι ασθενείς σε ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή τους 350, με τους 345 από αυτούς να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι), σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Την ίδια στιγμή, σημαντική επιβάρυνση σημειώνεται και στις απλές κλίνες νοσηλείας του λεκανοπεδίου, στις οποίες νοσηλεύονται σήμερα συνολικά, σχεδόν 2.000 ασθενείς και συγκεκριμένα 1985.

Κρούσματα σήμερα 16/3: Ξεγελά ο αριθμός των μολύνσεων

Κρούσματα σήμερα 16/3: Γιατί πάμε για σταδιακό άνοιγμα με τέτοια νούμερα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών αλλά και την κόπωσή τους ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας και lockdown, οι ειδικοί θα εξετάσουν τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων».

Με στόχο, λοιπόν, να υπάρξει μια διαχείριση της κόπωσης των πολιτών, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων του παρατεταμένου lockdown στη χώρα, οι ειδικοί θα εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η αγορά να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, καθώς μέχρι σήμερα έχει φανεί ότι με τήρηση αυστηρών κανόνων, το λιανεμπόριο δεν επιβαρύνει σημαντικά την πανδημία.

Η κούραση των πολιτών από το lockdown των σχεδόν τεσσάρων μηνών είναι δεδομένη, έτσι η Επιτροπή στην έκτακτη συνεδρίαση της θα θέσει το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Επίσης, θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και θα αποφασιστούν αλλαγές όπου χρειάζεται.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν, για το τι θα ανοίξει και πότε δηλαδή, θα είναι ο υγειονομικός παράγοντας και η συμβολή που θα έχει η κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του ιού, όπως αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ελπίζει πως οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους προστασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, η οποία έχει πληγωθεί από τα πολλαπλά λουκέτα όλο αυτό το διάστημα.

Κρούσματα σήμερα 16/3: Πάμε για χαλάρωση του lockdown

Κρούσματα σήμερα 16/3: Τι ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας

Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Μιλώντας στον «Θέμα 104,6» εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Απαντώντας για τα αυξημένα κρούσματα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο τα πράγματα θα είναι καλύτερα διότι θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων».

Επίσης, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών». Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κρούσματα σήμερα 16/3: Τι ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας

Κρούσματα σήμερα 16/3: Τι λένε οι ειδικοί

Στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής επεσήμανε πως το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο «συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».

Όπως είπε ο κ. Γώγος, «αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του κύματος στα νοσοκομεία. Υπάρχει συζήτηση στην Επιτροπή εδώ και καιρό, για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Το πρώτο που μπορεί να ανοίξει είναι το λιανεμπόριο. Αν η καμπύλη αυτών που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία σταθεροποιηθεί, μπορούμε να το συζητήσουμε, αν και το βλέπω να ανοίγει στο τέλος του μήνα».

Επίσης, ο καθηγητής σημείωσε ότι, «τα μέτρα δεν τηρούνται και παρότι δεν τηρούνται, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, θα είχαμε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων». Σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις και τα πάρτι που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή (14/3), ανέφερε ότι μας πάνε πίσω επιδημιολογικά, αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης που ανατρέπουν κι όλα τα δεδομένα που περιμένουμε. «Δηλαδή μιλάμε για ελάττωση της καμπύλης και για ύφεση, όταν τέτοιες εστίες μπορούν ξαφνικά να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Κρούσματα σήμερα 16/3: Τι λένε οι ειδικοί

Κρούσματα σήμερα 16/3: Τι προβλέπει ο Νίκος Τζανάκης

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε σε δηλώσεις του στο MEGA ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας.

Ο κ. Τζανάκης, μάλιστα, προέβλεψε ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα έχουμε την κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων, σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο. Το νούμερο θα αγγίξει τις 3.000 μολύνσεις.

Πριν μήνες ο κ. Τζανάκης είχε παρουσιάσει το διάγραμμα με το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και έπεσε απολύτως μέσα. Ο καθηγητής παρουσίασε τις εκτιμήσεις τις δικές του και της ομάδας του για το επόμενο διάστημα. Μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο εξήγησε το διάγραμμα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Αυτό το διάγραμμα δείχνει τα κρούσματα με τις μαύρες τελίτσες που είναι από τα πραγματικά κρούσματα που μετράει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ. Οι κόκκινες γραμμούλες είναι το μοντέλο μας, το οποίο καταλήγει στο να του ζητήσουμε 20 μέρες πρόβλεψη. Αυτό το μοντέλο δείχνει μια επιπέδωση μετά τις 20 του μήνα», τόνισε.

Αρχικά την 15η Ιανουαρίου φαίνεται πως είναι η αρχή της αύξησης. Από 12 ως 19 είναι το σημείο που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση. Εκτιμάται ότι στις 17 – 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο – μεθαύριο είναι η κορύφωση. «Και αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη».

Αυτές τις φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη. Δηλαδή, η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος. Έπειτα, από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.

«Αυτός ο συντηρητικός μέσος όρος που βάζουμε εμείς, το κάτω όριο δηλαδή του μοντέλο μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κάποια ανώτερα όρια ο κινητός μέσος όρος της τάξεως των συν 300 κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δούμε τις επόμενες μέρες και κρούσματα κοντά στις 3.000 λίγο πάνω από 3.000 μία ή δύο μετρήσεις», είπε ο κ. Τζανάκης.

Όταν ρωτήθηκε για το μερικό άνοιγμα της αγοράς σημείωσε: «Να ανοίξουμε τα μαγαζιά με προσοχή και συντεταγμένα. Για παράδειγμα μπορούν να ανοίξουν τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου με ραντεβού κανονικό, ίσως του κέντρου με click away και με προσεκτικό τρόπο, και έτσι οι άνθρωποι θα εκτονώνονται, θα βγαίνουν έξω, θα καλύπτουν το ψυχολογικό τους πρόβλημα και δεν θα τρέχουν να κάνουν παρέες ή μαζώξεις στα σπίτια. 

Επομένως εμείς θέλουμε να εκτονωθεί αυτή η ψυχολογία του κόσμου με συντεταγμένες δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να αθληθεί και να περπατήσει στην ύπαιθρο χωρίς περιορισμούς, καθώς στην ύπαιθρο δεν μεταδίδεται ο ιός. Οταν θα βγούμε στην ύπαιθρο με συντεταγμένο τρόπο, να μην πάμε δηλαδή σε ένα γήπεδο, σε έναν δρόμο και είμαστε ένας πάνω στον άλλο, αλλά τηρώντας τις αποστάσεις, νομίζω ότι θα βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η πανδημία», πρόσθεσε.

Κρούσματα σήμερα 16/3: Τι προβλέπει ο Νίκος Τζανάκης

«Νομίζω ναι, πρέπει να το επιχειρήσουμε. Επαναλαμβάνω με συντεταγμένο τρόπο. Γιατί αν τα ανοίξουμε με ασύντακτο τρόπο θα έχουμε επιπτώσεις, καθώς όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι για να επιδεινώσουμε την κατάσταση», τόνισε σε σχέση με την σταδιακή άρση του lockdown στις 22 Μαρτίου. 

Αναφορικά με τα σχολεία και το πότε εκτιμά ότι μπορούν να ανοίξουν, ο κ. Τζανάκης έδωσε τις δικές του προτάσεις. Ο καθηγητής είπε: «Τα σχολεία μπορούσαμε να τα δούμε να λειτουργούμε με υβριδικό τρόπο δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή. Θα μπορούσαμε να δούμε τρεις μέρες οι μισές τάξεις και τρεις μέρες οι άλλες τάξεις και να συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους με τηλεκπαίδευση. Το μάθημα της σωματικής αγωγής κάλλιστα μπορεί να γίνει δια ζώσης με συνέπεια τα παιδιά να εκτονώνεται και να έχουν αυτή την ψυχοκοινωνική επίδραση το ένα με το άλλο με την παρέα. Τέτοιου είδους διαδικασίες».

Ενώ πρότεινε την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, αφού όπως τόνισε: «Οταν περιορίζεται το ωράριο των καταστημάτων συμπυκνώνεις και συναθροίζεις κόσμο».

Δείτε και ρεπορτάζ για τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο