Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να γίνεται με βάση τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα, ωστόσο το 15% των πολιτών που είχε κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό δεν πήγε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, μια ημέρα μετά το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία που έχει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση τι θα συμβεί αν οι πολίτες αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς επίσης και τι θα συμβεί αν κάποιος πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου και αρνηθεί να λάβει τη δεύτερη.
Εμβολιασμός Ελλάδα: Τι δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους
«Καταρχήν, έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δυο εμβόλια καθώς και αυτά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα, θα ενωθούν τα δυο συστήματα όλοι θα είναι δικαιούχοι και για τα δυο εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ακυρώσεις ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca. Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.684 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες». Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 28.000 εμβόλια και 1.300.000 συνολικά, με 890.000 συμπολίτες μας να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.
Εμβολιασμός Ελλάδα: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί της AstraZeneca
Στην εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας αναφέρθηκε η κ. Θεοδωρίδου. Όπως είπε, η εμφάνιση των περιστατικών θρομβώσεων μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση.
Η ίδια επανέλαβε την εισήγηση της επιτροπής, η οποία έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουνστη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχισητου εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHOκαθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19».
«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχισητου εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει». Όπως είπε είναι λάθος να παίρνουν αντιπηκτικά προηγουμένως όσοι πρόκειται να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο.
Ξεκινά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, επίκειται ο εμβολιασμός ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου. Αναλυτικοί πίνακες υπάρχουν στο emvolio.gov.gr
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟ
- Άτομα με μεταμόσχευση
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
- Άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση
- Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή
- Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
- Σοβαρή καρδιακή νόσος
- Σοβαρή ηπατική νόσος
- Ανοσοκαταστολή
- Άλλα νοσήματα