Κόσμος

Αίγυπτος αρχαιολογική ανακάλυψη: Το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο

Αίγυπτος αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο στην Αίγυπτο. Φέρει τοιχογραφίες στα ελληνικά.

Η Αίγυπτος, μετά από μία σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, μπαίνει ξανά στο προσκήνιο του παγκόσμιου αρχαιολογικού ενιαφέροντος. Εκεί μέλη μίας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν στην Όαση της Μπαχαρίγια, το θεωρούμενο ως το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνον στην Αίγυπτο, αλλά και παγκόσμια, με τοιχογραφίες στα ελληνικά. Να θυμίσουμε πως πριν από λίγους μήνες ανακαλύφθηκαν 59 σαρκοφάγοι της νεκρόπολης της Σακκάρα.

Πρόκειται για ένα μνημείο που έχει κατασκευαστεί σταδιακά σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. στην περιοχή του «Τελ Γκανούμπ ‘Ασρ Ελ Αγκούζ», 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου. Εκεί πραγματοποιούν ανασκαφές ο γαλλικός φορέας Institut Français d’Archéologie Orientale (IFAO) και ο νορβηγικός φορέας ΜF Vitenskapelig Høyskole, Νορβηγία. Μέχρι τώρα, έχει ήδη ανασκαφεί μία ερημική σκήτη, ένα ερημητήριο που κατασκευάστηκε σε πέντε χρονικές φάσεις, από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα έως τον έβδομο αιώνα.

Όπως αναφέριε το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο κέντρο του χώρου, μία βραχώδης περιοχή, έχει ανακαλυφθεί μια εκκλησία και παρακείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα και μια αίθουσα και τέσσερα ακόμη δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν εκκλησία. Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου, κατασκευάστηκαν συνολικά 19 δωμάτια και μία εκκλησία που ήταν συνδεδεμένη με δύο πέτρινες αίθουσες.

Εκεί, βρέθηκαν και πολλές τοιχογραφίες – και στην εκκλησία – γραμμένες στην ελληνική γλώσσα που αναφέρονταν σε βιβλικά και πατερικά κείμενα, αλλά και τεμάχια πήλινων αγγείων με ελληνικές επιγραφές που αναφέρονταν στους μοναχούς, πιθανόν του πέμπτου ή έκτου αιώνα.

Αίγυπτος αρχαιολογική ανακάλυψη: Η κοιλάδα με τις χρυσές μούμιες

Στο βιβλίο του The Valley of the Golden Mummies ο Zahi Hawass, διευθυντής των Πυραμίδων της Γκίζας και ανασκαφέας της όασης της Μπαχαρίγια, σε μια παλαιότερη ανακάλυψη αφηγείται την ιστορία της ανασκαφής ενός νεκροταφείου των ρωμαϊκών χρόνων σε αυτή την όαση, η οποία βρίσκεται κάπου 280 χλμ. νοτιοδυτικώς του Καΐρου. Εκεί έφερε στο φως μια πρώτη συστάδα τάφων που περιέχουν περίπου 60 εξαιρετικά καλά διατηρημένες μούμιες με πλούσια χρυσά στολίδια και κτερίσματα.

Οι τάφοι, οι οποίοι βρέθηκαν ασύλητοι, χρονολογούνται τον 1ο και 2ο μ.Χ. αιώνα και οι μούμιες, που επί σχεδόν 2.000 χρόνια διατηρήθηκαν αναλλοίωτες μέσα στην άμμο, φέρουν χρυσές μάσκες και περίτεχνα ελάσματα στο στήθος.