Το χταπόδι με μακαρονάκι είναι ένα από τα βασικά πιάτα που είναι στο τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα αλλά αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή για τη Σαρακοστή. Και παρότι είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, θέλει υπομονή για να δημιουργηθεί.
Χταπόδι με μακαρονάκι: Σαν της μαμάς
Υλικά για 6 μερίδες
- 1 μεγάλο χταπόδι
- 2-3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι)
- 3/4 φλυτζάνι λάδι
- 500 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε στη χύτρα. Βράζουμε μόλις 10 λεπτά, ίσα να αρχίσει να μαλακώνει. Το νερό στο οποίο βράσαμε το χταπόδι θα το χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα και το βράσιμο των ζυμαρικών μας. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και ψιλοκόβουμε το μισοβρασμένο χταπόδι. Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το χταπόδι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 3 λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα και 1-2 κούπες από το ζουμί του χταποδιού. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι και προσθέτουμε όσο ζουμί χρειάζεται ώστε να βράσουμε τα ζυμαρικά μας. Ιδανικά θα πάρει σχεδόν όλο το ζουμάκι μας. Βράζουμε για 8-10 λεπτά (ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας). Προσθέτουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3-5 λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Χταπόδι με μακαρονάκι: Κοκκινιστό
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκίτσες
- 500 γραμμάρια μακαρονάκι κοφτό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά
- 1 pumaro ή ντομάτες φρέσκες στον τρίφτη
- 2 φύλλα δάφνης
- γαρύφαλλο
- 1/4 της κούπας ούζο
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 1,5 λίτρο ζεστό νερό
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το χταπόδι να τσιγαριστεί και αυτό μερικά λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την πιπεριά τα φύλα δάφνης και λίγο γαρύφαλλο και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε και το pumaro ή τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε καλά. Περιμένουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο ζεστό νερό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και κλείνουμε τη κατσαρόλα χύτρα. Αφήνουμε να βράσει 15-20 λεπτά και ανοίγουμε το καπάκι. Στο ήδη βρασμένο φαγητό προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ρουφήξει όλο το ζουμί, θέλει περίπου 10 λεπτά.
Χταπόδι με μακαρονάκι: Στη χύτρα
Υλικά
- 500 γραμμάρια πλοκάμια χταποδιού κατεψυγμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
- 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 5 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι και πιπέρι
- κανέλα τριμμένη
- 500 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι
Εκτέλεση
Βάζουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Αφού το τσιγαρίσουμε ρίχνουμε μέσα και το χταπόδι το οποίο το έχουμε κόψει σε κομμάτια, το τσιγαρίζουμε και αυτό. Αφού έχουμε τσιγαρίσει και το χταπόδι ρίχνουμε και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε να πάει παντού, το αφήνουμε 2 – 3 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Έπειτα ρίχνουμε την φρέσκια ντομάτα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε μέσα περίπου 1 λίτρο νερό κατά προτίμηση ζεστό (μην το φοβηθείτε διότι μέσα εκεί θα βράσουμε και το μακαρονάκι οπότε θα το πιεί). Ρίχνουμε μέσα τα 2 φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και κανέλα, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση σφραγίζουμε την χύτρα και βράζουμε για 25 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 25 λεπτά και μπορούμε να ανοίξουμε την χύτρα, ρίχνουμε μέσα και το μακαρονάκι και το βράζουμε σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην μας κολλήσει και προσθέτουμε βραστό νερό αν χρειάζεται. Το φαγητό μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ζουμερό ούτε πολύ στεγνό. Για αυτό σερβίρουμε αμέσως.