Ελλάδα

Άρση lockdown: Άνοιγμα υπό αυστηρούς όρους

Άρση lockdown: Η άρση του lockdown είναι το επίμαχο ζήτημα που απασχολεί πολίτες, κυβέρνηση και ειδικούς.

Για την άρση του lockdown μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει ότι δεν λειτουργεί σωστά η Επιτροπή, και παρουσίασε τις δικές του σκέψεις σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων και ειδικότερα, αναφορικά με την εστίαση, το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων υπό όρους όμως. Ειδικότερα, ο καθηγητής τόνισε ότι πρέπει να μπούμε σε ένα σύστημα με συγκεκριμένους όρους. «Όχι κλείνουμε τα πάντα, ανοίγουμε τα πάντα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Άρση lockdown: Η πρόταση του Μανώλη Δερμιτζάκη

Όπως εξήγησε, όντως, αν όλα ήταν ανοιχτά τα κρούσματα θα αυξάνονταν κατά πολύ. «Θα είχαμε πενταπλάσιους αριθμούς. Ο σκοπός όμως, δεν είναι να ανοίξουμε έτσι. Ο σκοπός είναι να ανοίξουμε προσεκτικά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δραστηριότητες των πολιτών, οι οποίες ούτως ή άλλως γίνονται τώρα και αυξάνονται τα κρούσματα, να τις διοχετεύσουμε σε πιο συντεταγμένο τρόπο όπου τα μέτρα εφαρμόζονται», επεσήμανε.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων ο καθηγητής έδωσε τη δική του πρόταση σχολιάζοντας πως «δεν ανοίγουμε γιατί είμαστε καλά, ανοίγουμε για να γίνουμε καλύτερα». Αυτό που πρότεινε λοιπόν, είναι να ανοίξουν περιορισμένα δραστηριότητες, δηλαδή:

  • τα μαγαζιά σε μεγάλες πόλεις με ραντεβού, όχι click away και σε μικρές πόλεις ελεύθερα,
  • η εστίαση μέχρι κάποια ώρα να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και
  • να ανοίξουν όλα τα σχολεία με αυστηρά μέτρα.

Άρση του lockdown: «Οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας»

Πάντως, η άρση του lockdown είναι το επίμαχο ζήτημα που απασχολεί πολίτες, κυβέρνηση και ειδικούς, την ώρα που είναι ξεκάθαρο πως η οριζόντια καραντίνα δεν λειτουργεί λόγω της κόπωσης όλων από τα μέτρα και τη συνεχή παράτασή τους.

Για το εν λόγω θέμα επίσης, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δύο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου.

Σύμφωνα με ό,τι τόνισε, «αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους κάνουν λόγο για λανθασμένη στρατηγική και μη εφαρμογή των μέτρων. «Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας».