Βελτιώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας με παρεμβάσεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα προγραμματίζει να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Σε παλιότερες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος από αθέμιτες πρακτικές.
Αγροτική παραγωγή: Ποιες είναι οι παρεμβάσεις
Στις εν λόγω παρεμβάσεις περιλαμβάνονται «η βελτίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων των εργαστηριακών υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον τομέα της αντιμετώπισης ζωονόσων και νοσημάτων των ζώων καθώς και η βελτίωση των εργαστηριακών υποδομών στον τομέα των ελέγχων επιβλαβών οργανισμών για την φυτοϋγεία ώστε να εξασφαλισθούν οι εξαγωγές φυτικών προϊόντων, ο επαρκής έλεγχος εισαγόμενων προϊόντων καθώς και η πιστοποίηση εγχώριου πολλαπλασιαστικού υλικού», όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα και έλεγχοι στα σύνορα
Σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Η μελέτη αλλά και η κατασκευή υποδομών εγγείων βελτιώσεων με ιδιαίτερη έμφαση στα αρδευτικά έργα, διασφαλίζει μείωση του κόστους εισροής του νερού στη γεωργία, αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων και τελικά βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας η κατασκευή υποδομών αλλά και του κατάλληλου εξοπλισμού για τον έλεγχο σε σημεία εισόδου της«αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα» υπογράμμισαν τα στελέχη του υπουργείου.
Ενίσχυση εργαστηρίων και προώθηση ΠΟΠ – ΠΓΕ
Εκσυγχρονισμός αναμένεται να υπάρξει και στις εργαστηριακές δομές. Σκοπός η διατήρηση της υψηλότερης δυνατής στάθμης ποιότητας σε όλες τις διενεργούμενες φυσικές, χημικές και βιολογικές παραμέτρους εργαστηριακής ανάλυσης, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φυτικών και ζωικών εκμεταλλεύσεων και την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην εξειδικευμένη προώθηση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Αυτό σχεδιάζεται να γίνει μέσω ειδικών δράσεων, όπως μεταξύ άλλων η άμεση και έμμεση διαφήμιση σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με εκθέσεις, οι οποίες οδηγούν μαθηματικά στην καλύτερη τοποθέτηση των εν λόγω προϊόντων και στο χτίσιμο του «ελληνικού brand name».
Αποτροπή ελληνοποιήσεων και αγροτική έρευνα
Σχετικά με το μεγάλο «αγκάθι» των ελληνοποιήσεων, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην «έλλειψη οργανωμένου και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης της πορείας του κρέατος και του γάλακτος που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή τους στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες και την μετέπειτα “ ελληνοποίηση” τους».
Τέλος, όσον αφορά στον τομέα της αγροτικής έρευνας, οι προτεινόμενες δράσεις στοχεύουν στη βελτίωση ευρέος φάσματος τομέων όπως η γεωργία ακριβείας, οι έλεγχοι και οι φυτογενετικοί πόροι. Ειδικότερα, η γεωργία ακριβείας αποτελεί μια νέα τάση στον πρωτογενή τομέα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εισροών και μεγιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών.