Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή 14/3 αναμένονται να είναι και σήμερα υψηλά, την ώρα που ήδη ξεκινά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο. «Tις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία για τις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε για τον εμβολιασμό η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο MEGA.
«Η προτεραιοποίηση έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ακολουθήσουν οι ομάδες των 70 – 74 και 65 – 69 ετών. Ως το τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε αυτό το καλοκαίρι με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε η κυρία Πελώνη.
Στην ερώτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα, η κυρία Πελώνη υπενθύμισε ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. «Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας. Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας. Ήδη, ωστόσο, φαίνεται, μια μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, των 80 και άνω. Αυτό είναι, προφανώς, το αποτύπωμα του εμβολιασμού, το οποίο, όσο θα προχωρούν, θα φαίνεται και περισσότερο», δήλωσε.
Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε την προτεραιότητα που διατηρεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών στοιχείων. «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι, σας θυμίζω, είναι μία ασφαλής λειτουργία. Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για όσα είπε η Αναστασία Κοτανίδου για τη λειτουργία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι «αποδεικνύεται αυτό που έχουμε επισημάνει όλοι εδώ και ένα χρόνο, ότι δηλαδή οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, δεν λαμβάνονται αψήφιστα, παίρνονται πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή με κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».
Κρούσματα σήμερα 14/3: Στις πόσες είναι συνολικά όλες οι λοιμώξεις;
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 13 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 219.521 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.038 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή -4.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Κρούσματα σήμερα 14/3: Πού εντοπίζονται οι περισσότερες μολύνσεις;
Η γεωγραφική κατανομή των 2.512 κρουσμάτων από κορωνοϊό που ανακοίνωσε το Σάββατο 13 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχει ως εξής:
- 141 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
- 129 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 165 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 67 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
- 332 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 134 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 182 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
- 264 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας
- 105 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
- 58 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 23 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
- 38 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Κω
- 5 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας
- 81 κρούσματα στην Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου
- 3 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 55 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Κρούσματα σήμερα 14/3: Ένας χρόνος πανδημίας
«Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού SARS-Cov-2, σίγουρα λίγοι πίστευαν τότε ότι δώδεκα μήνες αργότερα θα ήμαστε ακόμα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη υγειονομική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών». Αυτό επισημαίνει η Έλενα Ριζά, MPH, MSc, PhD, DLSHTM, Επιδημιολόγος – Υγιεινολόγος, στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Η πρόσφατη εμπειρία μας με τους κορωνοϊούς SARS το 2003 και MERS το 2012 που περιορίστηκαν σύντομα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, δείχνει πως ο νέος SARS-CoV-2 διαφέρει από τους άλλους κορωνοϊούς. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καινούριες προκλήσεις όπως η μακρά περίοδος μολυσματικότητας και το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών φορέων που αν και δε νοσούν οι ίδιοι, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Στις συνθήκες αυτές προστέθηκε η έλλειψη ετοιμότητας των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν το νεοεμφανιζόμενο νόσημα».
Αυτό τονίζει η κα Ρίζα η οποία αναφέρει πως όσο και εάν διαθέτουμε εργαλεία και τεχνογνωσία να προβλέψουμε την εξέλιξη κάποιων γεγονότων, οι πανδημίες όπως άλλωστε και όλες οι κρίσεις, εκδηλώνονται αιφνίδια, αποτελούν απειλή, δημιουργούν αποσταθεροποίηση και απαιτούν γρήγορη απόκριση. Ωστόσο τονίζει πως τα βήματα που έχουν γίνει μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι πάρα πολλά και σημαντικά.
Κρούσματα σήμερα 14/3: Έξαρση σε ετήσια βάση κατά τη χειμερινή περίοδο
«Είναι γεγονός ότι η πανδημία δεν θα σταματήσει σύντομα να μας απασχολεί, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξαφανιστεί ο ιός, κάτι μάλλον απίθανο δεδομένης της πολύ εκτεταμένης διάδοσης και των χαρακτηριστικών μεταδοτικότητας που έχει. Εάν δεχθούμε ότι 55-80% του πληθυσμού θα αποκτήσει σύντομα ανοσία είτε λόγω μόλυνσης είτε λόγω εμβολιασμού, τότε η πανδημία θα μετατραπεί σε ένα φαινόμενο με εποχική διακύμανση όπως ισχύει και με τον ιό της γρίπης», εξηγεί η κα Ριζά στο ΑΠΕ ΜΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.
Η ίδια τονίζει πως η ανοσοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού ενάντια στον κορωνοϊό σε ποσοστό της τάξης 70 με 80% θα οδηγήσει σε διακοπή της μετάδοσης τη μόλυνσης και θα φέρει το τέλος της παρούσας πανδημίας. Ωστόσο λέει ότι είναι κρίσιμο σημείο η διάρκεια της ανοσίας που θα καθορίσει την πιθανότητα για νέα μόλυνση με τον SARS-CoV-2. «Στην περίπτωση που θεωρούμε ότι η ανοσία διαρκεί έως 40 εβδομάδες προβλέπεται να υπάρχει έξαρση κρουσμάτων σε ετήσια βάση κατά τη χειμερινή περίοδο. Εάν θεωρήσουμε ότι η ανοσία διαρκεί περίπου 100 εβδομάδες, τότε υπάρχει πρόβλεψη για επιδημική έκρηξη κάθε δεύτερο χρόνο. Ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημα διάρκειας της ανοσίας μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό για τον κορωνοιό είναι η διαχρονική παρατήρηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού», καταλήγει.