Η άρση του lockdown είναι το επίμαχο ζήτημα που απασχολεί πολίτες, κυβέρνηση και ειδικούς, την ώρα που είναι ξεκάθαρο πως η οριζόντια καραντίνα δεν λειτουργεί λόγω της κόπωσης όλων από τα μέτρα και τη συνεχή παράτασή τους.
Για το εν λόγω θέμα λοιπόν, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δύο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου.
Σύμφωνα με ό,τι τόνισε, «αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους κάνουν λόγο για λανθασμένη στρατηγική και μη εφαρμογή των μέτρων. «Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας».
Άρση lockdown: «Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, θα ήταν τριπλάσια τα κρούσματα»
Αν δεν παίρναμε τα μέτρα αυτά, όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται. Επομένως, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτή τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα. «Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων», εξήγησε.
Ενδεχομένως, να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, καθώς με τη μέθοδο του click away, φαίνεται να μην έχει σημαντική επίπτωση στην επιδημία, όπως εξήγησε. «Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης».
Άρση lockdown: Πρώτα λιανεμπόριο, μετά σχολεία
Πάντως, σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια ότι τότε θα ανοίξει. Θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης, που είναι πάντα τα περισσότερα. «Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία».
Τέλος, για τα σχολεία, οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Όπως είπε ο καθηγητής, παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως, παραπάνω συμπτωματικά παιδιά. Και ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των Πανελληνίων.