Ο κορωνοϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Ιορδανία η οποία είχε παραγγείλει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, την ώρα που η βραζιλιάνικη μετάλλαξη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας της Ιορδανίας παραιτήθηκε σήμερα Σάββατο 13 Μαρτίου, με αφορμή τον θάνατο έξι ανθρώπων λόγω προβλήματος στην παροχή οξυγόνου, σε ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός Μπισέρ αλ Χασάουνεχ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Νατίρι Ομπεϊντάτ, ο οποίος νωρίτερα παραδέχτηκε ότι φέρει την «ηθική ευθύνη».
Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Σαλτ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, εξέφρασε ότι με βάση την προκαταρκτική έρευνα, οι έξι θάνατοι οφείλονται στο γεγονός ότι διακόπηκε η παροχή οξυγόνου για μία ώρα στις ΜΕΘ, τη μαιευτική κλινική και τις πτέρυγες όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν αναλάβει να διερευνήσουν την υπόθεση πάντως, ενώ και ο βασιλιάς Αμπντάλα επισκέφθηκε το νοσοκομείο αυτό λίγο αργότερα.
Ιορδανία κορωνοϊός: Ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του ιού
Να αναφέρουμε πως η Ιορδανία ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες, πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 10 Μαρτίου, για επείγουσα χρήση, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση σε 49 χώρες, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων υπερβαίνει το 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει στην ανακοίνωση του το RDIF.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής του βασιλείου της Ιορδανίας, Ναζάρ Μεχιντάτ, η έγκριση του εμβολίου για επείγουσα χρήση, επετράπη αφού είχε προηγηθεί μια «μακρά χρονική περίοδος μελέτης της τεχνολογίας του εμβολίου που είχε παραχωρήσει η ρωσική πλευρά». Σύμφωνα επιπλέον, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ιορδανία έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 448.000 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 5.000.
Και να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, τον Φλεβάρη, το Ιράκ ήταν η χώρα όπου η επιδημία επιταχύνεται περισσότερο με +81% με 1.800 νέες μολύνσεις την ημέρα). Ακολουθούσαν η Ιορδανία με +34% με 1.500, η Ελλάδα με +29% με 1.100), ο Ισημερινός με +21% με 1.300 και η Ουγγαρία με +16% με 1.400.