Ένας χρόνος με διαδοχικά lockdown συμπληρώθηκε πριν από λίγες ώρες, με την Επιτροπή να αποφασίζει την Παρασκευή 12 Μαρτίου την παράταση της καραντίνας με αποτέλεσμα ο Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοινώνει νέα μέτρα. Αιτία τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δεν άφηναν κανένα διαφορετικό περιθώριο.
Από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω συνέχιση του lockdown και τυχόν άρση κάποιων μέτρων. Πάντως, όπως έχει γινεί σαφές από όλους, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα είναι το πρώτο βήμα και προσδιορίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε τα περί προτεραιότητας στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως προσδιόρισε, θα γίνει πριν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Από την άλλη, κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν τις εξελίξεις για αποφασίσουν τι θα γίνει με το λιανεμπόριο το επόμενο διάστημα. «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι, σας θυμίζω, είναι μία ασφαλής λειτουργία. Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους».
Άρση lockdown: «Το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα»
Και όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το lockdown όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο, είναι και λιγότερο αποδοτικό. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά. Άλλωστε, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνεχίζονται και όπως έχει γίνει γνωστό, με το άνοιγμα οι αγορές θα γίνονται με SMS στο 13032.
«Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας και το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Mega. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι».