Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Είχε δίκιο η Κοτανίδου – Να μικρύνει η Επιτροπή

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε για την πορεία της πανδημίας και την Επιτροπή, ενώ πρότεινε σταδιακό άνοιγμα με πρώτα τα σχολεία.

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη σε μια μέρα που ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ κι άλλες περιοχές μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έδωσε την εκτίμησή της για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και πώς μπορεί να γίνει πιο ευκίνητη, ενώ πρότεινε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με τα σχολεία να προηγηθούν με πολλά τεστ για να υπάρχει ο πλήρης έλεγχος. Διαβάστε τι είπε η Ματίνα Παγώνη στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν έχει ξεφύγει η κατάσταση και τι γνώμη έχει για τη δήλωση Κοτανίδου για την Επιτροπή λοιμωξιολόγων:

«Υπάρχει υψηλό φορτίο σε όλες αυτές τις πόλεις και ιδιαίτερα στην Αττική, γύρω στις 45 με 50 μέρες. Το φορτίο στην Αττική είναι πάνω από ενάμιση μήνα. Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Επιπλέον, έχουμε τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι ζόρικες, είναι δύσκολες. Τις γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στους ιούς, αλλά δεν αντιμετωπίζονται και τόσο εύκολα. Υπάρχει υπερμετάδοση από τις μεταλλάξεις και λογικό είναι να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Δικαιολογείται, δηλαδή, η αύξηση των κρουσμάτων.

Από τις επόμενες μέρες και σταδιακά, θα υπάρχει μία μείωση. Ήδη και χθες ξεκίνησε μια σχετική μείωση και τα τεστ ήταν αρκετά, αυτά που έγιναν. Οι μεταλλάξεις στην Αθήνα ήταν πιο μπροστά, τώρα στις πόλεις (σ.σ. που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο») το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν μεταλλάξεις.

Οπότε ξεκινάει ο κύκλος των μεταλλάξεων και της υπερμετάδοσης. Άρα, αύξηση κρουσμάτων. Θέλει ηρεμία, ψυχραιμία και αντιμετώπιση. Αυτά όλα ήταν αναμενόμενα. Γιατί στην ουσία lockdown δεν είχαμε. Υπήρχαν εντολές για lockdown, αλλά δεν υπήρχε lockdown. Όταν στα ΜΜΜ βλέπεις τον κόσμο να είναι συνωστισμένος ακόμα και σήμερα και να υπάρχουν οι μάσκες, αλλά οι αποστάσεις να μην υπάρχουν, τι lockdown μπορεί να ειπωθεί ότι είναι αυτό.

Όταν δεν γίνεται τηλεργασία πάνω από 50%, όπως έχει ειπωθεί. Δεν έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα μέτρα που είναι στο προσκήνιο. Η κ. Κοτανίδου έχει δίκιο. Είναι από μέσα και για να τα λέει αυτά δεν τα βγάζει ούτε από το μυαλό της, ούτε δικές της ιδέες είναι. Εμείς που δεν είμαστε στην Επιτροπή, δεν μπορούμε να κρίνουμε».

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Είχε δίκιο η Κοτανίδου - Να μικρύνει η Επιτροπή

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Είχε δίκιο η Κοτανίδου – Να μικρύνει η Επιτροπή

Για την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας:

«Η Επιτροπή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τόσα άτομα δεν μπορούν να αποφασίσουν. Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλοι μαζί στο τέλος. Αυτό είναι το πρώτο. Ίσως η Επιτροπή έπρεπε να ήταν με λιγότερα άτομα. Μέσα στην Επιτροπή να υπήρχαν λίγοι επιδημιολόγοι παραπάνω, με τις μελέτες τους και λιγότεροι από τους υπόλοιπους.

Κανονικά πρέπει να είναι λιγότεροι για να αποφασίζουν και να μην κάνουν συνεδριάσεις τόσες ώρες. Για να συμμετέχεις σε μια Επιτροπή τόσες ώρες σημαίνει να μην κάνεις και τίποτα. Η κ. Κοτανίδου είναι μάχιμη γιατρός στον Ευαγγελισμό και λογικό είναι να θέσει και αυτό το θέμα. Εγώ την καταλαβαίνω ως μάχιμος γιατρός ενός νοσοκομείου. Είναι δύσκολο να συμμετέχεις.

Από εκεί και πέρα, ας αποφασίσει το υπουργείο τι θα κάνει με το θέμα της Επιτροπής. Δεν είναι πολύ ωραίο, όταν είσαι σε μια Επιτροπή, να βγαίνει και να λέει ο καθένας τις δικές του ιδέες στα κανάλια. Θα έπρεπε να συναποφασίζουν, να βγαίνει ένα τελικό πόρισμα και αυτό να ανακοινώνεται. Οι απόψεις του καθενός, που είναι σεβαστές, πρέπει να μένουν μέσα στην Επιτροπή».

Για το αν πρέπει να επιστρέψει ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως υποστήριξε και ο Μανώλης Δερμιτζάκης:

«Ο πληθυσμός μετά από έναν χρόνο δεν πειθαρχεί με κανέναν. Ο πληθυσμός περιμένει, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι στην Επιτροπή, το τελικό πόρισμα και συμπέρασμα και οδηγίες. Μετά από έναν χρόνο, όλοι είναι κουρασμένοι και δεν μπορεί να ακούει ποιος είναι ο καθένας και ποιες είναι οι προσωπικές του απόψεις. Το υπουργείο θα πάρει απόφαση πώς θα λειτουργήσει η Επιτροπή. Αυτό δεν αφορά εμάς, εμείς είμαστε οι μάχιμοι γιατροί που αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Η δική μας άποψη δεν έχει καμιά σχέση με το τι λέει η Επιτροπή. Εμείς μπορούμε να λέμε τι βλέπουμε στα νοσοκομεία και ποια συμπαράσματα βγάζουμε όταν είμαστε στην πρώτη γραμμή από τους ασθενείς που έχουμε εκεί».

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Πώς θα πάμε σε σταδιακό άνοιγμα

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Πώς θα πάμε σε σταδιακό άνοιγμα

Για το αν πρέπει να πάμε σε ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου που να τηρηθεί:

«Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο μπροστά. Τώρα είναι αργά. Τώρα το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε σιγά σιγά τη μείωση των κρουσμάτων και μετά τις 22-23 του μηνός να ξεκινήσουν να ανοίγουν τα σχολεία με τεστ, πάρα πολλά, στους καθηγητές, στους μαθητές, στους δασκάλους, στους νηπιαγωγούς για να υπάρχει ο πλήρης έλεγχος.

Να προχωρήσουν και τα καταστήματα με τον πενταψήφιο και την αλλαγή των SMS και ο καθένας να μην μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του 5 φορές και να πηγαίνει στα καταστήματα, αλλά να πηγαίνει μία, γιατί έτσι είναι σωστά. Να προσέξουμε το τριήμερο τώρα των εορτών κι ο καθένας να είναι στο σπίτι του. Αν έχει και ταράτσα, να πάει για τον αετό του ή αν έχει αυλή κάτω και όχι συγκεντρώσεις στου Φιλοπάππου, στον Υμηττό. Αυτά δεν είναι δυνατό να γίνουν».

Για τις διαδηλώσεις που γίνονται:

«Θα σας απαντήσω με μία λέξη. Συνωστισμός. Οποιοσδήποτε συνωστισμός σημαίνει κορωνοϊός. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και αποφασίζει».

Γιατί άλλαξε την στάση της και προτείνει ένα σταδιακό άνοιγμα:

«Δεν είναι αλλαγή. Έχουμε πάρα πολλά μηνύματα και από τις μελέτες που έχουμε ότι τα σχολεία δεν είναι αιτία μετάδοσης. Επομένως, αν γίνουν τα τεστ, μπορούν να ανοίξουν. Οι μητέρες δεν μπορούν να είναι κλεισμένες με τα μικρά παιδιά στα σπίτια. Μας στέλνουν συνέχεια τέτοια μηνύματα. Θα πρέπει και αυτό να το σεβαστούμε.

Για να κάνουμε πολλά τεστ, πρέπει να ελέγχονται όλοι. Και οι μαθητές στο Λύκειο και το Γυμνάσιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ξεκινάμε με αυτόν τον τρόπο στα σχολεία και προσέχουμε τα ΜΜΜ. Υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουμε με τα rapid test.

Για μένα πρέπει να προχωρήσουν και τα εμβόλια. Γιατί αν προχωρήσουν τα εμβόλια και έχουμε σχετική ανοσία μέχρι τέλος Ιουνίου στο 60%, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά».

Για τα καταστήματα και το άνοιγμά τους:

«Είναι προτιμότερο να πας σε ένα καφενείο ή σε ένα ζαχαροπλαστείο που ο καταστηματάρχης θα ξέρει ότι θα φάει το πρόστιμο, αν δεν τηρήσει τους κανόνες παρά να πηγαίνουν στις πλατείες όλοι μαζί. Να κάθονται πέντε στο παγκάκι με μία μάσκα, να πίνουν τον καφέ και να συζητάνε. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο».

Για την αντοχή των νοσοκομείων στην οποία αναφέρθηκε και νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή:

«Ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε κανένας βουλευτής ή αρχηγός από κανένα κόμμα, και δεν εστιάζω στην παράταξη του κ. Τσίπρα, κανένας δεν ξέρει τα πράγματα μέσα στα νοσοκομεία, όσο εμείς που είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ εκεί και έχουμε μπροστά τους ασθενείς. Ο καθένας όταν μιλάει θα πρέπει να γνωρίζει καταστάσεις, να έχει μείνει μέσα εκεί, να έχει νοσηλευτεί και να ξέρει.

Ας μιλήσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είναι στα νοσοκομεία και ξέρουν ποιος παίρνει οξυγόνο και ποιος δεν παίρνει. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα, γιατί η ευθύνη είναι δική μας, να λένε ότι έχουμε αφήσει άρρωστο χωρίς οξυγόνο ή νοσηλεία. Δεν το επιτρέπουμε σε κανένα. Εμείς που είμαστε εκεί θα δώσουμε τα πάντα».

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι