Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν αποκαλυπτική στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό σε σχέση με τα νούμερα που οδήγησαν στο lockdown, στο κλείσιμο των σχολείων, αλλά και την ένταξη κι άλλων περιοχών στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοίνωσει τα κρούσματα, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους που συνεχίζουν να είναι στα υψη.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε αρχικά: «Ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 2.405 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ 521 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 49 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνονται 1.137 νέα κρούσματα στην Αττική, 235 στη Θεσσαλονίκη, 87 στην Αχαΐα, 78 στη Λάρισα και 61 στο Ηράκλειο.
Χθες, στις 11 Μαρτίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με συνολικά 120 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια θανάτους να έχουν σημειωθεί.
Όμως, από την άλλη ας μη ξεχνάμε ότι 95 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη αναρρώσει και 335 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη χορηγηθεί παγκοσμίως».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, παρά τα αυξημένα μέτρα. Η πανδημία αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι τα Γιάννενα, η Λάρισα και άλλες.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, έχει πια ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας έφτασαν στις 45.000 ανά ημέρα, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%.
Από τις δειγματοληψίες των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ που διενεργούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, σημειώθηκε υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε ορισμένες δειγματοληψίες σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό πολύ υψηλό.
Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα. Τα νέα κρούσματα αφορούν και πάλι τους συνανθρώπους μας 25-55 ετών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.
Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε αναφέρει 8.150 κρούσματα.
Ιδιαίτερη επιβάρυνση εμφανίζει ο Πειραιάς, ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται».
Lockdown: Πιέζεται το ΕΣΥ
Η καθηγήτρια στη συνέχεια επισήμανε ότι: «Όμως, δεν είναι μόνο η Αττική. Όπως ειπώθηκε, και οι άλλες μεγάλες πυκνοκατοικημένες πόλεις επιβαρύνονται. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, με 400 συνανθρώπους μας να εισάγονται στο Νοσοκομείο καθημερινά, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500.
Συνολικά στην επικράτεια χθες το βράδυ νοσηλεύονταν λόγω κορονοϊού 4.032 ασθενείς. Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα.
Βλέπουμε αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45-65 ετών να νοσηλεύονται και είναι κάτι που το είχαμε ζήσει και πέρσι το Νοέμβριο και παρατηρούμε ότι όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται και προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, αφού καλά γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό των νοσηλευόμενων θα χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη με εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε τους 500 ασθενείς. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας και σε ένα σημαντικό στοιχείο. Εμφανής είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικιακές αυτές ομάδες πληθυσμού.
Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική υπολογίζεται στο 92%, παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, με την εισαγωγή στον αγώνα ολόκληρων Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της σημαντικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα, τόσο με τη συνδρομή δύο Νοσοκομείων στην Αττική, αλλά και με την εθελοντική συνεισφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, ο γνωστός μας δείκτης Rt, με βάση τις νοσηλείες είναι σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε στην ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος».