Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: «Δυστυχώς, η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία μετατρέπεται πλέον σε αγωνία», δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

O κορωνοϊός όπως όλα δείχνουν καλά κρατεί καθώς όπως είδαμε και χθες τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.000. Ανοδικές τάσεις επίσης καταγράφει το ιικό φορτίο των λυμάτων ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, φθάνοντας στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020 και προϊδεάζοντας, πιθανόν, για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα της οποία μετέδωσε το ΑΜΠΕ, τόσο η εβδομαδιαία όσο και ημερήσια τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων είναι σημαντικά αυξητική.

Κορωνοϊός: Οι τελευταίες μετρήσεις

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις, η μέση τιμή της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ήταν αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3. Επίσης, ήταν αυξημένη κατά 206% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

Με άλλα λόγια, ο κορωνοϊός έφερε αύξηση 63% μέσα σε περίπου τρεις ημέρες και 206% μέσα σε μία εβδομάδα. «Δυστυχώς, η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία μετατρέπεται πλέον σε αγωνία. Η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

 Τι δείχνουν τα λύματα

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης υπογραμμίζει ότι «η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα συμφωνεί με τη σχετικά μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά επιπλέον προϊδεάζει για πιθανή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων». «Οι εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου των τελευταίων δύο ημερών είναι αντίστοιχες των τιμών που μετρήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως επίσης και στο τέλος Νοεμβρίου κατά την εκτόνωση του κύματος» αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία ενδεχομένως μαρτυρούν αυξημένο αριθμό ασυμπτωματικών. «Ο αριθμός των κρουσμάτων εκείνων των δύο περιόδων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος (κόκκινες κολόνες στα διαγράμματα) σε σχέση με τώρα (κίτρινες κολόνες στα διαγράμματα) και αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που μολύνονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού απεκκρίνουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα λύματα και ότι ίσως υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ασυμπτωματικών, π.χ. άτομα νεότερης ηλικίας, που δεν καταγράφονται ως κρούσματα» εξηγεί σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.