Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη. Ο κοσμήτορας στη Σχολή Ασφάλειας και Παγκόσμιας Πολιτικής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέλυσε την στρατηγική της χώρας, ενώ εξήγησε γιατί επέλεξε ως σύμμαχό της την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι διμερείς σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα.
Η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με τη χώρα και για αμυντική συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ το προσωνύμιο που της έχουν δώσει οι Αμερικανοί είναι «μικρή Σπάρτη». Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος μίλησε στον Λάμπρο Καλαρρύτη για τα «μυστικά» των ΗΑΕ που δεν είναι ευρέως γνωστά.
Αρχικά ο κ. Ευθυμιόπουλος τόνισε ότι η πολιτική τους ενισχύεται έτος με το έτος. «Αυτό έχει την απαρχή του στο 1971 στην αρχή λειτουργίας και ένωσης των 7 Εμιράτων που ονομάζουμε σήμερα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» Σημείωσε, έπειτα, ότι η πολιτική τους ήταν, είναι και θα είναι πολυεπίπεδη, στο επίπεδο «εξωτερικής πολιτικής, θρησκευτικών ζητημάτων, πολιτισμικής αξίας, παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και πολιτικής εμπορίου, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς και μελλοντικής πολιτικής, όπως αυτή μπορεί να οριστεί από τα πλαίσια των ηγετών, οι οποίοι ηγούνται της χώρας αυτής».
Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος τόνισε ότι η εμπλοκή τους στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα δεν είναι καινούργια. Τα Εμιράτα είναι γνωστά κυρίως στους Έλληνες πλοιοκτήτες σε σχέση με το λιμάνι της Φουτζέιρα από το 1960 γιατί είναι κομβικό σημείο όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο.
Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Τα ΗΑΕ παρεμβαίνουν σταθερά στα διενθή θέματα
Έπειτα, ο καθηγητής σημείωσε ότι η εμπλοκή των ΗΑΕ σε διεθνή ζητήματα είναι σταθερής αξίας. Υπήρχε εμπλοκή των ΗΑΕ στον Πόλεμο του Κόλπου το 1990. Υπήρχε εμπλοκή τους όσον αφορά τη νατοϊκή επιχείρηση στο Κόσοβο, ενώ δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ. Επίσης, είχαν εμπλοκή στη Βοσνία και στην προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων εκεί.
Τα ΗΑΕ δημημιούργησαν στρατηγικές συμμαχίες, κυρίως με τις ΗΠΑ, το 1970 και το 1971, μερικούς μήνες πριν την απαρχή του κράτους αφού το Ιράν εισβάλει σε νησιά των ΗΑΕ που τα κατέχει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με μια έρευνα, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ευθυμιόπουλος τα ΗΑΕ είναι στην 17η θέση στον κόσμο όσον αφορά την επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η συμμαχία τους με το Ισραήλ.
Στη συνέχεια ο καθηγητής ανέλυσε την στρατηγική τους μετά τα γεγονότα του 2001 στην Αμερική. Την στρατηγική του «Παναραβισμού» σε ένα πιο πραγματιστικό επίπεδο, «να συνδέουν το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο και να λειτουργούν τα ΗΑΕ ως μετακομιστικός κόμβος, κυρίως βασισμένοι στο εμπόριο».
Τα ΗΑΕ έχουν 50 νόμους που καθορίζουν τις επενδύσεις που γίνονται σε αυτά. Έχουν έξυπνο σχέδιο ενσωμάτωσης της τεχνογνωσίας, ενώ έχουν «εμμονή» με την τεχνολογία και την ασφάλεια. Επειδή δέχονται πολλές κυβερνοεπιθέσεις, είναι σε κορυφαίο επίπεδο κυβερνοασφάλειας.
Μάλιστα, είναι η πρώτη αραβική χώρα που στέλνει δορυφόρο στον Άρη. Μάλιστα, έχουν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο 100 και 150 ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδιάζουν αποικία στον Άρη το 2167.
Ο κ. Ευθυμιόπουλος επισήμανε ότι έχουν ένα απίστευτο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ενώ θέλουν να είναι αυτόνομοι σε ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια.
Ενημέρωσε ότι υπάρχουν στη χώρα 960 χιλιάδες γηγενείς κάτοικοι και 8,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι ξένοι, ενώ τόνισε ότι συνδυάζουν την εθνική τους ατζέντα με την παγκοσμιοποίηση. Εξήγησε, ακόμα, πώς ενσωματώνουν 100 διαφορετικές εθνότητες στο κράτος. Σημείωσε ότι έχουμε να διδαχθούμε πρακτικές από τα ΗΑΕ να έχουμε στρατηγική σταθερή και να αλλάζουμε την τακτική, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ.
Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Οι προοπτικές στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ
Ο κοσμήτορας στη Σχολή Ασφάλειας και Παγκόσμιας Πολιτικής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο των ΗΑΕ μίλησε και για τις προοπτικές στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ. Αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν και η Ελλάδα και τα ΗΑΕ αγόραζαν τα F-35.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστος σύμμαχος εκεί που έχει στρατηγικούς εταίρους. Τόνιζε ότι είναι καλό οι στρατηγικοί εταίροι της χώρας να είναι σταθεροί. Εξήγησε ότι τα ΗΑΕ «δεν κάνουν στρατηγικούς εταίρους έτσι απλά, άρα δεν έκαναν την Ελλάδα έτσι απλά στρατηγικό εταίρο».
Υπάρχει, δηλαδή, το σκεπτικό, όπως είπε ο καθηγητής, πώς θα λειτουργήσουμε στο μέλλον με βάση της γεωπολιτικές εξελίξεις και ανταλλαγές. Αυτές οι σχέσεις είναι καθ’ επιλογήν και δεν πρέπει να γίνονται λόγω των προκλήσεων από το Ιράν ή την Τουρκία. «Όπως είναι επιλογή η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και του Ισραήλ με τα ΗΑΕ», έτσι πρέπει να είναι και σε αυτή την περίπτωση, είπε ο καθηγητής.
Αυτές οι σχέσεις με τα ΗΑΕ πρέπει να είναι ξεκάθαρες, στα «ίσα», όπως χαρακτηριστιά είπε ο κ. Ευθυμιόπουλος. «Να αναπτύξουμε τη σχέση μας, βασισμένοι αρχικά στην εμπιστοσύνη», παρατήτησε ο καθηγητής. Χτίζεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο σε επίπεδο ανθρώπων, τουρισμού, εμπορίου, κουλτούρας, πολιτισμού, διγλωσσικής συνεργασίας και πολυθρησκευτικής συνεργασίας, η οποία υπάρχει από το 2018 με εκατέρωθεν επισκέψεις και του Οικουμενικού Πατριάρχη εδώ».