Ένα νέο χρήσιμο υποστηρικτικό εργαλείο βρίσκεται πλέον στη διάθεση των ενδιαφερομένων για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα συντάχθηκε ένα αναλυτικό Εγχειρίδιο Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης Χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), χάρη στο οποίο μπορεί να δει αναλυτικά ο ενδιαφερόμενος τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης του κάθε πεδίου της αίτησης χρηματοδότησης για τη Δράση.
e-λιανικό: Μέχρι πότε η υποβολή αιτήσεων
Μέσω του προγράμματος e-λιανικό, επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αιτήσεις για επιδότηση έως 5.000 ευρώ για τη δημιουργία eshop. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι 24 Μαρτίου και ώρα 15:00 για ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων στο σύστημα κρατικών ενισχύσεων.
e-λιανικό: Ποια τα ποσά της επιδότησης
- επιδότηση: 5.000€ για την περίπτωση κατασκευής νέου e-shop
- επιδότηση: 1.500€ εφόσον η επιχείρηση διέθετε ήδη e-shop πριν τις 18/3/2020
Διάρκεια υλοποίησης: 6 μήνες από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης
Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:
- Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
- Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράση.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την επιδότηση θα γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας openshops.gr.
e-λιανικό: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Βασικές προϋποθέσεις
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες: να έχουν το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ (ΚΑΔ 47) είτε ως ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα. να διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες, να έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019.
Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους. να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση (αίτηση) ανά Α.Φ.Μ. το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης. να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013 (De Minimis) όπως αναφέρονται στο Παράρτημα VI της παρούσα να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137) (επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας) να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
Δείτε το εγχειρίδιο ΕΔΩ