Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 9/3: Πάνω από 2.000 οι νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 9/3: Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 2.000 θα είναι οι νέες μολύνσεις που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, ενώ το ΕΣΥ «βουλιάζει» από τις εισαγωγές.

Τα κρούσματα σήμερα 9/3 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2.000, ενώ ορισμένες πληροφορίες μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.165 κρούσματα μετά από λίγα σχετικά τεστ λόγω του Σαββατοκύριακου, ενώ είχαμε δραματική αύξηση των διασωληνωμένων με 477. Άλλοι 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι μεταλλάξεις που δείχνουν να κυριαρχούν και στην Ελλάδα είναι το μεγάλο πρόβλημα αφού είναι πιο μεταδοτικές.

Το ΕΣΥ «βουλιάζει», ειδικά στην Αττική. Ενδεικτικό της πίεσης είναι ότι μόνο τη Δευτέρα 8/3  έγιναν 172 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Συνολικά στη χώρα χτες εισήχθησαν στο νοσοκομείο 402 άτομα με κορονωϊό. Μέσα σε 8 ημέρες έχουν γίνει 71 εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, γεγονός που σημαίνει πως κατά μέσο όρο περίπου 8 άνθρωποι διασωληνώνονται κάθε ημέρα από τις αρχές του μήνα.

Κρούσματα σήμερα 9/3: Δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη μάχη απέναντι στον ιό

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στο σχέδιο του ΕΣΥ για να ενισχύουν την προσπάθεια αποσυμφόρησης στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για την κλινική Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου, που θα νοσηλεύουν περιστατικά Covid-19 στην Αττική. «Το υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις. Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Κρούσματα σήμερα 9/3: Δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στη μάχη απέναντι στον ιό

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους. Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Κρούσματα σήμερα 9/3: Τι θα γίνει με το lockdown

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει να μειωθεί ο δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής υποστήριξε ότι βαδίζουμε προς νέα παράταση του lockdown. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες τοποθετήσεις είχαμε και από άλλους επιστήμονες μέσα στην εβδομάδα.

Εκτίμησε, ακόμα, ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».

Κρούσματα σήμερα 9/3: Τι θα γίνει με το lockdown 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ.  Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. «Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει. Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του. Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021», κατέληξε.

Κρούσματα σήμερα 9/3: Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων

Τις φωνές που θέλουν το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μέσα στον Μάρτιο επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για κάποια ημερομηνία. Όπως είπε, το τείχος προστασίας με τους εμβολιασμούς μεγαλώνει και μπορεί στις 22 Μαρτίου να ανεβούν και πάλι τα ρολά στις επιχειρήσεις, η επιδότηση των οποίων ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Εγώ δεν έχω δεσμευτεί σε ημερομηνία. Το 22 Μαρτίου το λέμε ως έναν σχεδιασμό υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας. Και ο υπουργός Οικονομικών ως σενάριο το είπε, και πάντα ότι λέμε είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Όμως για να το λέμε ολόκληρο, λόγω της παρουσίας του εμβολίου και των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών πια εμβολιασμών, που αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες τώρα που το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται και στους άνω των 65. Σε 10 με 15 ημέρες που μεσολαβούν θα έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμένους. Άρα το τείχος προστασίας μεγαλώνει. Είναι ένα πράγμα τα κρούσματα, άλλο πράγμα οι καταλήψεις ΜΕΘ και κρεβατιών νοσοκομείων και οι θάνατοι».

Κρούσματα σήμερα 9/3: Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων

Παράλληλα σημείωσε: «Μπορεί και να τα καταφέρουμε στις 22 Μαρτίου υπό την αίρεση που σας είπα. Όταν έχεις φτιάξει ένα τείχος προστασίας στους ευάλωτους, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο ΕΣΥ. Μέσα στον Μάρτιο νομίζω θα έχουμε ανοίξει την αγορά. Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που θα ανοίξει η αγορά».

Ακόμη ο υπουργός τόνισε πως θα στηριχθεί η επανεκκίνηση του κλάδου με κάθε κόστος. «Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται συγκλίνουν στην ρευστότητα, άλλωστε και αφού ανοίξει η αγορά , θα υπάρχουν μέτρα προστασίας για αρκετό διάστημα. Θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε την επανεκκίνηση, σας το λέω και το υπογράφω».

Κρούσματα σήμερα 9/3: Η ελπίδα στα εμβόλια – Τι θα ισχύει για αυτό της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και στους άνω των 65 στην Ελλάδα. Αυτό αποφασίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανακοινώθηκε χθες. Αυτό θα δώσει μια νέα ώθηση στους εμβολιασμούς με στόχο να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση γιατί η Επιτροπή άλλαξε την απόφασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι συνεχείς και νέες γνώσεις προστίθενται καθημερινά. Στο τέλος Ιανουαρίου, ο Εθνικός Ευρωπαϊκός Οργανισμός στη συνεδρίασή του αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης, το ενέκρινε με τη σύσταση δε, να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

Με την προοπτική ότι το εμβόλιο αυτό θα διατίθετο και στη χώρα μας, και μάλιστα σύντομα, λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει όλα τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο.

Ο έλεγχος των δεδομένων ήταν λεπτομερής και εμπεριστατωμένος, με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα υπήρχαν από τη βάση των μελετών σχετικά με το εμβόλιο, το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό.

Το εμβόλιο κυρίως, αυτό είναι που πρέπει να συγκρατήσουμε και είναι το πιο σημαντικό, προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία. Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο.

Αναφορικά όμως με την προστασία για τη σοβαρή και ήπια νόσο, εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, γεγονός το οποίο αποδυνάμωνε την επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», είπε η καθηγήτρια.

Κρούσματα σήμερα 9/3: Η ελπίδα στα εμβόλια – Τι θα ισχύει για αυτό της AstraZeneca

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε: «Με βάση, λοιπόν, αυτό το δεδομένο και η Επιτροπή των εμβολίων της χώρας μας, όπως έγινε και με τις εθνικές Επιτροπές άλλων χωρών, αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την ηλικία των 18 ετών μέχρι και την ηλικία των 64 ετών, διατυπώνοντας όμως από την πρώτη στιγμή τη θέση, ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που αναμένονται από τις μελέτες.

Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα μετά από αυτήν την τοποθέτηση, έχουν ήδη δημοσιευτεί με τον τύπο της προδημοσίευσης, τρεις μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, δηλαδή στις ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν μειονεκτικές, εντός παρενθέσεως, διότι εξαρχής δεν είχαν μπει τα άτομα μεγάλης ηλικίας στην μελέτη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο