Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

Εμβόλιο AstraZeneca: Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους έκαναν τις ανακοινώσεις σχετικά με τη χορήγησή του και στους άνω των 65 ετών.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται και στους άνω των 65 στην Ελλάδα. Αυτό αποφασίστηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανακοινώθηκε χθες. Αυτό θα δώσει μια νέα ώθηση στους εμβολιασμούς με στόχο να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται δραματικά, ενώ δεκάδες θάνατοι ανακοινώνονται καθημερινά. Οι μεταλλάξεις έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την όλη κατάσταση αφού έχουν ήδη αρχίσει να κυριαρχούν στη χώρα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση γιατί η Επιτροπή άλλαξε την απόφασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι συνεχείς και νέες γνώσεις προστίθενται καθημερινά. Στο τέλος Ιανουαρίου, ο Εθνικός Ευρωπαϊκός Οργανισμός στη συνεδρίασή του αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης, το ενέκρινε με τη σύσταση δε, να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

Με την προοπτική ότι το εμβόλιο αυτό θα διατίθετο και στη χώρα μας, και μάλιστα σύντομα, λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει όλα τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο.

Ο έλεγχος των δεδομένων ήταν λεπτομερής και εμπεριστατωμένος, με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα υπήρχαν από τη βάση των μελετών σχετικά με το εμβόλιο, το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό.

Το εμβόλιο κυρίως, αυτό είναι που πρέπει να συγκρατήσουμε και είναι το πιο σημαντικό, προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία. Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο.

Αναφορικά όμως με την προστασία για τη σοβαρή και ήπια νόσο, εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, γεγονός το οποίο αποδυνάμωνε την επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», είπε η καθηγήτρια.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ανακοίνωσαν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε:  Με βάση, λοιπόν, αυτό το δεδομένο και η Επιτροπή των εμβολίων της χώρας μας, όπως έγινε και με τις εθνικές Επιτροπές άλλων χωρών, αποφάσισε την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την ηλικία των 18 ετών μέχρι και την ηλικία των 64 ετών, διατυπώνοντας όμως από την πρώτη στιγμή τη θέση, ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που αναμένονται από τις μελέτες.

Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα μετά από αυτήν την τοποθέτηση, έχουν ήδη δημοσιευτεί με τον τύπο της προδημοσίευσης, τρεις μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, δηλαδή στις ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν μειονεκτικές, εντός παρενθέσεως, διότι εξαρχής δεν είχαν μπει τα άτομα μεγάλης ηλικίας στην μελέτη».

Εμβόλιο AstaZeneca: Τι δείχνουν οι μελέτες

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι δείχνουν οι μελέτες

Έπειτα, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μελέτες. «Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από τη Σκωτία, αφορά σε ένα πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμύρια και αυτό το οποίο διαπίστωσαν είναι ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου, του εμβολίου και της AstraZeneca και της Pfizer, μετά από ένα διάστημα 28-35 ημερών, που θεωρείται ότι είναι ένα διάστημα που έχουν παραχθεί ικανοποιητικά ποσά αντισωμάτων, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% οι εισαγωγές από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το συμπέρασμα έτσι με λίγα λόγια, είναι ότι με μία δόση εμβολίου επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών με τη νόσο COVID στα νοσοκομεία.

Η δεύτερη μελέτη στην οποία θα αναφερθώ συνοπτικά, είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό και τα ιδρύματα τα οποία είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι εγνωσμένου κύρους, είναι η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Και σε αυτή την περίπτωση, έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου, φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου, όπως και στην προηγούμενη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια κατά 80%.

Με τα νέα, λοιπόν, δεδομένα, που επιγραμματικά ανέφερα από δύο μεγάλες μελέτες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις στη χώρα μας, έτσι ώστε το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Αναμφίβολα, η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική μέχρι τώρα στη χώρα μας, αλλά ακόμη παραμένουν αρκετά άτομα και στις μεγάλες ηλικίες που δεν εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με μελέτη της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας, της κυρίας Σύψα, η πρόθεση εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί από τον Νοέμβριο στο 85,9%, δηλαδή μια αύξηση περίπου της τάξεως του 17%. Και μάλιστα, σημειώνεται ότι τα άτομα στην μελέτη που από αναποφάσιστα αποφάσισαν τον εμβολιασμό είναι και ενός υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Επομένως, χρειάζεται πάλι μια κινητοποίηση για εμβολιασμό όλων των ηλικιών και θα πρέπει να θυμίσουμε και πάλι την χρησιμότητα του πόσο σημαντική είναι η άυλη συνταγογράφηση. Σήμερα που μιλάμε, ας σκεφθεί ο καθένας αν έχει άυλη συνταγογράφηση και αν δεν έχει από αύριο ας οργανωθεί, διότι είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά την διευκόλυνση του εμβολιασμού του», τόνισε η καθηγήτρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο