Ο Απόστολος Πίτσος είναι ένας από τους πιο γνωστούς βιομήχανους στην Ελλάδα. Άλλωστε πολλά σπίτια είχαν ή έχουν τα ψυγεία με το όνομά του πάνω τους. Ο ίδιος έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής και περήφανα δήλωσε ότι έκανε και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Να θυμίσουμε ότι χθες άλλαξαν οι οδηγίες όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ έγινε γνωστό ποιες ομάδες πληθυσμού θα μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού.
Ο κ. Πίτσος μίλησε στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα για την Καθημερινή. Τόνισε ότι έχει κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατα του κορωνοϊου και συμπλήρωσε ότι χαίρεται όταν τον αναγνωρίζουν από το επώνυμό του καθώς το «Πίτσος» ήταν συνώνυμο των ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα.
Την ιστορία αυτής της φίρμας που ιδρύθηκε από τον αδελφό του παππού του, το 1865, αποτυπώνει σε ένα βιβλίο προσωπικών αναμνήσεων ο Απόστολος Πίτσος.
Σην συνέντευξη, η οποία φιλοξενείται στη γραπτή έκδοση της Καθημερινής της Κυριακής 7/3/21, περιγράφει την ιστορία της εταιρείας αλλά και την προσωπική του διαδρομή που ξεκίνησε με τη γέννηση του στους Αμπελόκηπους Αθηνών τις σπουδές του στη Γεωπονική σχολή το πανεπιστήμιο τη δουλειά του στη Γερμανία το 1937, τη συμμετοχή του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο μέχρι και την ανάπτυξη της εταιρίας με την αρχή της μεταπολίτευσης. Εκεί σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Πίτσος οι επαναλαμβανόμενες απεργίες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία.
Όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, πήρε τελικά τη μεγάλη απόφαση το 1977: ο γερμανικός όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της ελληνικής εταιρείας και η Siemens A.E. Hellas το 20%.
Ο ίδιος υπογραμμίζει σήμερα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος για τη σωτηρία: «Τη δεκαετία του ’70 υπήρχαν τέσσερις εταιρείες στο ίδιο πεδίο με εμάς στην Ελλάδα. Μία από αυτές, η ΙΖΟΛΑ, είχε ιδιοκτήτη τον Δράκο, που ήταν και πρόεδρος του ΣΕΒ. Κάθε τόσο έλεγε: “Πρέπει να ενωθούμε. Ερχεται η κοινή αγορά και χρειάζεται να μεγαλώσουμε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε”. Εγώ ήμουν εντελώς της αντίθετης γνώμης. Ελεγα πως αν ενώσουμε νανάκια, νανάκια θα βγάλουμε.
Για μένα η μόνη λύση, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, ήταν να προσκολληθούμε σε μια μεγάλη ξένη εταιρεία που να είναι κορυφή στον χώρο. Αυτές ήταν ήδη γνωστές στην Ευρώπη και με τη συνεργασία θα μπορούσαμε και εμείς να επωφεληθούμε».
Τα πέντε πρώτα χρόνια οι Γερμανοί διατήρησαν τον κ. Πίτσο στο τιμόνι. Υπό τη δική τους διεύθυνση η εταιρεία τα πήγε πολύ καλά. Στου Ρέντη ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων Non Frost.
Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos). Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελεγχόταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της πρώτης, η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της δεύτερης. Ο πικρός επίλογος για το εργοστάσιο στου Ρέντη γράφτηκε πρόσφατα με τους Γερμανούς να κλείνουν τη μονάδα και να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία. Κάτι που ξεκίνησε το 1865.
Απόστολος Πίτσος: Πώς κρατιέται τόσο καλά
Η δημοσιογράφος τον ρώτησε πώς κρατιέται τόσο καλά: «Δεν έχω ιδέαν. Ο Θεούλης ξέρει», είπε χαμογελώντας. «Γενικά στη ζωή μου δεν έκανα ποτέ υπερβολές, ούτε τρέλες με την έννοια των καταχρήσεων. Δεν είμαι και τελείως άθικτος, εδώ που τα λέμε. Ολο και κάτι συμβαίνει. Να, τώρα δεν μπορώ να περπατήσω γιατί έχω κάνει κάτι ενέσεις που μου δημιούργησαν οίδημα στα πόδια. Σημασία έχει να δουλεύει και το μυαλό, να είναι απασχολημένο». Παρακολουθώντας τον με τη σύζυγό του, θα προσέθετα με ασφάλεια ότι ένας καλός γάμος χαρίζει και μακροζωία, αναφέρει η δημοσιογράφος.
«Πενήντα χρόνια δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ σοβαρά. Μπορεί να διαφωνήσαμε, αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως περάσαμε υπέροχα μαζί, ταξιδέψαμε πολύ, γιατί είχε πάθος με τα αυτοκίνητα. Κυρίως ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας», λέει η πανταχού παρούσα Ένη, που συμπληρώνει την αφήγηση, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες.