Με ξεναγό τα αρώματα της άνοιξης, τα λιβάδια με τις λεβάντες και τους αμπελώνες, περιπλανήθηκα από άκρη σε άκρη στη νοτιοανατολικότερη γωνιά της Γαλλίας, την Κυανή Ακτή, τις παραλίες της Μεσογείου, το φεστιβάλ των Καννών, τη Μασσαλία με το πολύβουο λιμάνι της, το γειτονικό πριγκιπάτο του Μονακό, ανάμεσα στα σύνορα με την Ιταλία και τις όχθες του Ροδανού, για να μάθω τι σημαίνει ο όρος Provençal Cuisine (Κουζίνα της Προβηγκίας).
Η γαστρονομική άνθιση οφείλεται στην πίστη, τον σεβασμό και στην αγάπη των σεφ για χρήση τοπικών, ποιοτικών και εποχιακών πρώτων υλών. Οι γεύσεις απλές, αλλά πολύπλοκες και πολυτελής. Τη χαρακτηρίζουν ως «η τροφή του Ήλιου». Μια απλή σαλάτα με ντομάτα και βασιλικό, ένα ratatouille, μια bouillabaisse, ψητά αρνίσια παϊδάκια με θυμάρι και σκόρδο είναι κάποιες από τις κλασικές συνταγές που θα γευτείς, συνοδεία του κατάλληλου κρασιού. Σίγουρα θα νιώσεις ότι είσαι διακοπές.
Η δημιουργία για την καλύτερη γεύση είναι η ουσία της ζωής κάθε σεφ. Η απλότητα φαίνεται στις συνταγές. Πάνω στο τραπέζι πάντα θα βρεις Tapenade. Είναι μία κλασική αλοιφή της περιοχής, σύμπραξη σκόρδου, αντζούγιας, κάπαρης, ελαιόλαδου, θυμαριού και άλλων βοτάνων, που δημιουργούν το απόλυτο ορεκτικό πάνω σε ζυμωτό ψωμί. Σήμερα θα φτιάξουμε πεσκανδρίτσα a la Provencale.
Κόβουμε τη ντομάτα σε κύβους, τις ελιές, τις αντζούγιες, την κάπαρη, το σέλερι και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Τα περιλούζουμε με το λάδι και το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε την πεσκανδρίτσα στα κάρβουνα ή σε σxαροτήγανο ή έστω στο φούρνο στο γκριλ. Όταν ψηθεί και από τις δυο πλευρές, το σερβίρουμε τοποθετώντας από πάνω όλη τη σάλτσα που φτιάξαμε στο μπολ. Bon appetite!