Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Οθωμανολόγος - Τουρκολόγος, Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Να μπει τέλος στο φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο Διδάκτωρ Παντείου ανέλυσε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στο «φοβικό σύνδρομο» για τους Τούρκους.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία θα γιορταστούν φέτος, ο Οθωμανολόγος – Τουρκολόγος και Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας μέσα στην ιστορία, ενώ τόνισε ότι είναι ώρα να τελειώσει το φοβικό σύνδρομο των Ελλήνων απέναντι στη γειτονική χώρα αφού δεν υπάρχει λόγος να συντρέχει. Διαβάστε τι είπε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στον Λάμπρο Καλαρρύτη για:

Για το αν γνωρίζουμε τους Τούρκους μετά από 1000 χρόνια:

«Όχι. Το λέω κατηγορηματικά. Όχι. Νομίζουμε και έχουμε φτιάξει ένα δικό μας φαντασιακό που περνάει από διακυμάνσεις ιστορικής εμπειρίας» είπε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι δεν είναι κοινή η αντίληψη της ιστορίας για όλους. Αναφέρθηκε σε ένα «ευρύτερο φοβικό σύνδρομο που δεν υπάρχει λόγος να συντρέχει, αλλά συντρέχει από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εδώ.

Τόνισε ότι «οι Τούρκοι αυτό το γνωρίζουν και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, μας διαχειρίζονται», ενισχύοντας αυτές τις φοβίες, πατώντας και στην άγνοια της όσο γίνεται αντικειμενικής θεώρησης των πραγμάτων και όχι της ιδεολογικής θεώρησης.

Για το αν οι Τούρκοι μας γνωρίζουν καλύτερα:

Ο κ. Σταθακόπουλος είπε ότι ο μέσος Τούρκος αγνοεί και τη δική του ιστορία, κάτι που ισχύει για τις σύγχρονες κοινωννίες γενικά. Έπειτα, πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν ξέρουν και γεωγραφία, ιδιαίτερα οι λαοί των υπερδυνάμεων. Στους πιο μικρούς λαούς, ίσως, η γνώση να διατηρείται καλύτερα. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους συνδέονται για λόγους φορολογικούς και γενικής διοίκησης.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι το άτομο γίνεται ιδιώτης (idiot στα αγγλικά), αντί πολίτης. «Μου δίνουνε άρτο και θεάματα και το βουλώνω», παρατήρησε.

Οι πιο μικροί λαοί, τόνισε, δεν έχουν την πολυτέλεια να ξεχάσουν την ιστορία τους αφού μόνο αυτή μπορεί να τους κρατήσει ζωντανούς, ειδάλλως θα εξαφανιστούν ή θα ενσωματωθούν κάπου.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr

Για τις τουρκικές επιδιώξεις διαχρονικά:

Ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι αυτό ισχύει, ενώ σημείωσε ότι, όπως και στην Ελλάδα, τα παιδιά στην Τουρκία όταν τα ρωτάνε μπορεί να μπερδεύονται για τα ιστορικά γεγονότα. Έφερε ως παράδειγμα τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοέμβρη. Τους ρωτάνε που γεννήθηκε ο Κεμάλ, λένε Θεσσαλονίκη, αλλά πιστεύουν ότι είναι στην Άγκυρα, εξήγησε ο καθηγητής.

Τόνισε ότι γνωρίζει την καθημερινότητά τους από τα ταξίδια του εκεί. Σημείωσε ότι έχει ζητήσει να ακούσει παραδοσιακή μουσική τούρκικη και δεν ήξεραν να του παίξουν. Στην Κιλικία, είπε, δυσκολεύτηκε να τους κάνει να καταλάβει ότι είναι ένας Έλληνας. Το κατάλαβαν όταν τους είπε τη λέξη Ρουμ.

Στον απλό λαό, παρατήρηση, οι έννοιες είναι συγκεχυμένες. «Ακούν τον ηγέτη, ποδηγετούνται πανεύκολα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν συνείδηση της ιστορικότητάς του. Έπειτα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην πραγματική καταγωγή πολλών Τούρκων που εξισλαμίστηκαν, αλλά οι ίδιοι δεν το ξέρουν, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξουν και ξαφνικά συνείδηση.

Στη συνέχεια ο κ. Σταθακόπουλος μίλησε για την εμπειρία του με ανθρώπους που έχουν φύγει από την Τουρκία και είναι «εξευρωπαϊσμένοι». Σε συναντήσεις στην Ευρώπη σημείωσε ότι του ήταν πιο εύκολο να συζητήσει με αυτούς παρά με έναν Γάλλο για παράδειγμα, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα των κοινών φαγητών.

Παρατήρησε ότι αυτοί του έλεγαν με μεγάλη άνεση ότι είχαν προγόνους από την Ελλάδα, την Αρμενία ή τους εβραϊκούς πληθυσμούς. Γνωρίζουν ότι έχουν άλλη καταγωγή, αλλά εδώ και τόσα χρόνια το διαβατήριό τους αναφέρει ότι είναι Τούρκοι.

Για τη διαχείριση των συμβόλων και των επετείων από τους Τούρκους:

Ο καθηγητής συμφώνησε με την παρατήρηση του Λάμπρου Καλαρρύτη ότι οι Τούρκοι ενσωματώνουν τα σύμβολα και τις επετείους στην στρατηγική τους. Κάθε 29 Μαΐου γιορτάζουν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, είπε χαρακτηριστικά. Τον Αύγουστο που πέρασε γιόρτασαν το Μάτζικερτ.

Έπειτα, αναφέρθηκε στην εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Όπως θα πηγαίνουμε προς τις 25 Μαρτίου, είπε, ότι θα συνεχίσουν το «bullying» που ασκούν στην Ελλάδα για να «μας την σπάσουν». Δεν πρόκειται να κάνουν πόλεμο, είπε ο καθηγητής, μεταφέροντας τη δική του άποψη, όπως σημείωσε.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr

Για το φοβικό σύνδρομο της Ελλάδας:

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος επανέλαβε ότι εκμεταλλεύονται το φοβικό σύνδρομο των Ελλήνων που υπάρχει κακώς από το ’22. Οι Τούρκοι λειρουργούν με την στρατηγική της «πολιορκίας» ή αλλιώς έχουν «την κουλτούρα της πολιορκίας», όπως παρατήρησε και ο Λάμπρος Καλαρρύτης.

Έπειτα, ο κ. Σταθακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα ή ελληνόφωνοι που ενισχύουν αυτές τις φοβίες. «Αυτοί παίζουν το παιχνίδι των Τούρκων», υποστήριξε. Ο καθηγητής επισήμανε ότι μπορεί να είμαστε 1/8 αριθμητικά, αλλά το πεδίο μάχης, αν ποτέ συγκρουστούμε, ευνοεί την Ελλάδα, μιλώντας για το Αιγαίο και τον Έβρο.

Επίσης, ο καθηγητής σημείωσε ότι η Τουρκία λαμβάνει την καλοπιστία της Ελλάδας ως αδυναμία. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών που οι βόρειοι γείτονες πήραν το όνομα, χωρίς σύγκρουση. Η Τουρκία αυτό το είδε ως μεγάλη αδυναμία της Ελλάδας. Ακόμα, συμπλήρωσε ότι υπάρχει κεκαλυμμένη διείσδυση τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και έτσι δεν χρειάζονται το Oruc Reis, για παράδειγμα.

Τέλος, σημείωσε ότι «αν δεν αποβάλεις τον καταπατητή από την ιδιοκτησία σου, στο τέλος θα σου πάρει ή μέτρα της ιδιοκτησίας ή χρήματα. Θα τον πληρώσεις για να φύγει», όπως διδάσκεται στη Νομική από το πρώτο έτος.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι