Pagenews.gr / Ελλάδα / Κρούσματα σήμερα 8/3: Πάνω από 1.000 οι νέες μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 8/3: Τα κρούσματα του ιού που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα θα είναι περίπου στα 1.150. Τι λένε οι ειδικοί για την άρση του lockdown.
Τα κρούσματα σήμερα 8/3 αναμένεται να είναι περίπου στα 1.150 αφού τις προηγούμενες δύο ημέρες έγιναν λιγότερα τεστ λόγω του Σαββατοκύριακου. Χθες Κυριακή τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 1.142, ενώ 53 ήταν οι νεκροί και 466 διασωληνωμένοι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μεταλλάξεις που αυξάνονται, ενώ εντοπίζονται και στα λύματα.
Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε σήμερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, η κ. Πελώνη. «Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», είπε η κ. Πελώνη.
Εξήγησε ότι γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος. «Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Εκτιμάται πως μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. «Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70 % των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%», είπε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη.
«Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού», πρόσθεσε.
Κρούσματα σήμερα 8/3: Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα
Κρούσματα σήμερα 8/3: Τι ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας για το lockdown
Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από 22 Μαρτίου έχει πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το βασικό σενάριο για άνοιγμα της αγοράς 22 Μαρτίου με πρώτο το λιανικό εμπόριο.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό: «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».
Παράλληλα, είπε πως το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο».
Κρούσματα σήμερα 8/3: Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για το lockdown
Ο κ. Σταϊκούρας επίσης δήλωσε ότι: «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.
Κρούσματα σήμερα 8/3: Ποια είναι η εκτίμηση της Ματίνας Παγώνη
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι στα μέσα της εβδομάδας θα έχουμε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση προκειμένου να ανοίξουν οι δραστηριότητες.
«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κρούσματα σήμερα 8/3: Η εκτίμηση της Ματίνας Παγώνη
Η ίδια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου. «Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες.
Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη.
Όπως εξήγησε, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID. Τέλος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε την εκτίμηση ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει, δε θα ξανακλείσει σημειώνοντας ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες η Ματίνα Παγώνη είχε μιλήσει με επιφύλαξη για το lockdown. Είχε τονίσει ότι δεν είναι όσο αποτελεσματικό θα έπρεπε. Παράλληλα είχε μιλήσει και τότε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Κροσύματα σήμερα 8/3: Τι πιστεύει ο καθηγητής Σαρηγιάννης
Για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στα κρούσματα που παραμένουν υψηλά. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.142 νέες μολύνσεις, 53 νεκρούς και 466 διασωληνωμένους.
Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης στο Mega, η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν. «H αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας» σημείωσε και εξήγησε:
«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι».
Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατηθούν τα κρούσματα, αν όχι να μειωθούν. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος», τόνισε.
Κρούσματα σήμερα 8/3: Η εκτίμηση του Μανώλη Δερμιτζάκη
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει. «Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα» σημείωσε. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.
Κρούσματα σήμερα 8/3: Πρόταση για παράταση του lockdown
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ο καθηγητής υποστήριξε ότι μια παράταση του lockdown είναι αναγκαία. «Από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει από κορωνοϊό το 6% του πληθυσμού παράγοντας και αντισώματα, ενώ μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει στο 9%», είπε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Όπως σημείωσε, «αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις «ανοίγω» στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων». «Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «Η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».
Σε ότι αφορά το Πάσχα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο