Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων για τα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, αρκετοί είναι οι παράγοντες που μιλούν για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα γίνει εμφανής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι είναι πιθανό τα κούσματα να φτάσουν τα 2.800 με 3.000 και πάλι. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει γύρω στις 20-25 Μαρτίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί, θα επιμείνουν αυτά τα κρούσματα και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2.500 κρουσμάτων.
Πρόσθεσε ακόμα ότι τα υψηλά νούμερα θα συνεχιστούν περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου, ενώ στο τέλος Μαρτίου τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500. «Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή», ανέφερε.
Κρούσματα σήμερα 7/3: Πονοκέφαλος από τις δύο νέες μεταλλάξεις
Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις αρχές οι δύο νέες μεταλλάξεις του SARS-COV-2 που εντοπίστηκαν στην Αττική. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000 ενώ αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι, με το ΕΣΥ να έχει ξεπεράσει τα όριά του.
Σύμφωνα με το Open, το ένα κρούσμα πρόκειται για μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί έντονα για αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη (αυτή που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας) φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού. Για τα δυο κρούσματα από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτισης, προκειμένου να εντοπιστεί έγκαιρα πιθανή διασπορά.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε και αυτός αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική. «Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σχολίασε.
Κρούσματα σήμερα 7/3: Τα τελευταία δεδομένα από τον ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.301 μολύνσεις για το τελευταίο 24ωρο. Το ίδιο διάστημα 41 πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ 452 είναι οι διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 203.978 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.231 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 452 (69.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς. Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).