Video

Δημήτρης Μυράτ: Όταν βγήκε ραντεβού με μαθήτριά του

Δημήτρης Μυράτ: Αποκάλυψε ότι η Βούλα Ζουμπουλάκη ήταν μαθήτριά του στο Εθνικό Θέατρο και της έκλεισε ραντεβού, αλλά την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε.

Οι δηλώσεις που έκανε πριν από χρόνια ο Δημήτρης Μυράτ «έγιναν viral» με αφορμή τις καταγγελίες και τις παραιτήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, και ειδικότερα στο ελληνικό θέατρο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο μεγάλος ηθοποιός είχε παραιτηθεί από το Εθνικό Θέατρο καθώς ερωτεύτηκε τη Βούλα Ζουμπουλάκη, με την οποία και έζησε για σαράντα χρόνια.

Σε συνέντευξή τους στον Βασίλη Τσιβιλίκα το 1986, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό Καφενείο», η Βούλα Ζουμπουλάκη περιέγραψε πώς γνωρίστηκαν. Από την άλλη, ο Δημήτρης Μυράτ αποκάλυψε ότι η Βούλα Ζουμπουλάκη ήταν μαθήτριά του στο Εθνικό Θέατρο. Επειδή του άρεσε και κατάλαβε ότι της άρεσε, της έκλεισε ραντεβού, αλλά την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε.

«Ήταν μαθήτριά μου και εγώ ήμουν καθηγητής του Εθνικού Θεάτρου, πολλά χρόνια πριν. Όταν λοιπόν βγήκαμε το πρώτο μας ραντεβού στον κινηματογράφο Παλλάς θυμάμαι, την άλλη μέρα παραιτήθηκα από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να μη δώσω την εντύπωση ότι εκμεταλλεύομαι τη θέση μου ως καθηγητής και έχω σχέση με μαθήτριες», είχε πει ο Δημήτρης Μυράτ.

Και σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά, ο σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ έγινε… viral, με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό θέατρο με το κίνημα «#MeToo» που ξεκίνησε και στη χώρα μας πριν από δύο μήνες περίπου. Μάλιστα, τόσο η παραίτηση του ηθοποιού όσο και η δήλωσή του δημοσιεύτηκαν στα social media από πολλούς ηθοποιούς, μετά τα όσα αποκαλύπτονται για τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Δημήτρης Μυράτ: Ποιος ήταν ο Έλληνας ηθοποιός και θιασάρχης;

Πέρα από ηθοποιός και θιασάρχης, ήταν και σκηνοθέτης. Ήταν γιος του Μήτσου Μυράτ και της Χρυσούλας Κοτοπούλη, αδελφής της Μαρίκας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου του 1908. Σπούδασε Φιλολογία στο Βερολίνο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του μεγάλου Αυστριακού σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρτ, και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1931 στον θίασο της Κοτοπούλη, όπου και παρέμεινε ως το 1947. Από το 1947 μέχρι το 1950 ήταν πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, από το 1951 μέχρι το 1956 Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Κοτοπούλη – ΡΕΞ, ενώ από το 1957 διηύθυνε δικό του θίασο.

Για μια ενδιάμεση τριετία (1947 – 1950) έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο («Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», «Ορέστεια») όπου και ερμήνευσε τον Ορέστη με Κλυταιμνήστρα την Κοτοπούλη και σκηνοθέτη τον Ροντήρη, το 1949. Στο ΡΕΞ ο Μυράτ σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην «Άννα των χιλίων ημερών» (με τη Μελίνα Μερκούρη), στον «Κορυδαλλό» του Ζαν Ανούιγ, στο «Η βασίλισσα και οι επαναστάτες» του Ούγκο Μπέττι, στο «Ρέκβιεμ για μια μοναχή» του Ουίλιαμ Φώκνερ, στη «Λυσσασμένη γάτα» του Τένεσι Ουίλιαμς, στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ.