Ο χουρμάς είναι ο καρπός του φοινικόδεντρου. Ένα φρούτο γλυκό, με μεγάλη διατροφική αξία και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική τροφή για λαούς της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Ο Ηρόδοτος περιγράφει πως γίνεται η γονιμοποίηση της χουρμαδιάς, ενώ ο Ξενοφών αφηγείται ότι στην Περσία οι χουρμάδες προορίζονταν για τους δούλους.
Επίσης στην αρχαιότητα, στεφάνωναν τους νικητές των ιερών αγώνων, με φύλλα φοίνικα τα οποία ονομαζόντουσαν βαΐδες. Όπως αναφέρεται και στην Καινή Διαθήκη, ο λαός υποδέχεται τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα κρατώντας «βάια των φοινίκων». Εμείς θα ταξιδέψουμε σήμερα, στην πόλη Τοζέρ της Τύνιδας και θα επισκεφτούμε την όαση Νέφτα (Nefta), έναν επίγειο παράδεισο με 152 πηγές και 300.000 φοινικιές και εκεί θα γευτούμε ένα ιδιαίτερο ρυζόγαλο με χουρμάδες. Λέγεται ότι σε όλη την Τύνιδα υπάρχουν πάνω από τρία εκατομμύρια φοινικόδεντρα.
Βάζεις σε ένα μπολ τους χουρμάδες και τις σταφίδες και τα μουλιάζεις σε κρύο νερό για 30 λεπτά. Τα σουρώνεις και τα ψιλοκόβεις. Σ’ ένα ποτήρι βάζεις το σαφράν και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζεις το γάλα, την κανέλα και προσθέτεις το ρύζι, περιμένεις μέχρι να μαλακώσει και την αποσύρεις. Χτυπάς το αυγό σε ένα μπολ. Προσθέτεις στη κατσαρόλα (εκτός φωτιάς) τη ζάχαρη, το σαφράν με το νεράκι του, τους χουρμάδες, τις σταφίδες και στο τέλος το βούτυρο.
Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα άλλα υλικά και προσθέτεις το αυγό. Ανακατεύεις πολύ καλά και μεταφέρεις το μίγμα σε ταψάκι ή σε φόρμες για ατομικά κέικ. Πασπαλίζεις με τα φιλετάκια αμυγδάλου. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ για 20 λεπτά(μέχρι να ροδίσει). Το σερβίρεις ζεστό με σκόνη κανέλας ή τρίμμα ινδικής καρύδας. Καλή απόλαυση!