Ο Δημήτρης Βίτσας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής πρότεινε ότι πρέπει να δοθεί μια «μεικτή λύση», πολιτική και δικαστική με βασικό στόχο να μην πεθάνει ο απεργός πείνας, όποιος κι αν ήταν αυτός, καθώς κάτι τέτοιο έχει να γίνει στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια, ενώ θα αποτελούσε κηλίδα για τη νεότερη ελληνική ιστορία, όπως είπε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς θα πρέπει να γίνεται η αντιπαράθεση πάνω σε τέτοια ζητήματα και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν κοινές λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν, όπως η πανδημία. Διαβάστε τι είπε ο Δημήτρης Βίτσας στον Δημήτρη Τάκη:
Για τη δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα αναφορικά με τη 17 Νοέμβρη και την υπόθεση Κουφοντίνα:
«Ο Αλέξης Τσίπρας σοφά ποιώντας δεν ενεπλάκη σε μία συζήτηση που κάθε φορά κάθε λέξη που θα πεις μπορεί να πάρει το δικό της χρώμα ή, αν θέλετε, τη δική της διάσταση. Εγώ σε αυτό καθ’ εαυτό το αντικείμενο έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σε σας ότι το μοναδικό ενδιαφέρον όσο με αφορά είναι ότι θα πρέπει να βρει έναν τρόπο η κυβέρνηση να τελειώσει αυτή η υπόθεση χωρίς να πεθάνει κανένας. Αυτό έχει σημασία.
Γιατί η μεγαλύτερη κηλίδα στη νεότερη ελληνική ιστορία θα είναι να πεθάνει ένας απεργός πείνας, όποιος κι αν είναι αυτός. Γνωρίζουμε ότι ο Κουφοντίνας, για να μην πει κανένας ότι φοβάμαι να πω το όνομα, δολοφόνησε και ηγείτο και μιας ομάδας που δολοφόνησε ανθρώπους. Έχει καταδικαστεί για αυτό. Συγχρόνως έχει και δικαιώματα ως κρατούμενος. Αλλά για να μην μπλέξουμε σε μια νομική διαπάλη, που την βλέπω και αυτή να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βρει διέξοδο με βάση την ανθρωπιά και την καλή φήμη της χώρας. 40 χρόνια έχει να πεθάνει απεργός πείνας στην Ευρώπη».
Για το αν θα πρέπει να υπάρξει λύση δια της δικαστικής οδού ή της πολιτικής παρέμβασης:
«Εγώ είμαι υπέρ της μεικτής λύσης. Το βασικό ενδιαφέρον όσον αφορά τη λύση είναι ο στόχος. Τον στόχο τον είπα. Και να φαίνεται ότι δεν μπορεί η Δημοκρατία να εκβιάζεται, αλλά δεν εκδικείται συγχρόνως και δεν χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή. Γιατί φοβάμαι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορεί να να μας προκύψει -όχι σε όλο τον κόσμο- και κάποια ηρωοποίηση, η οποία όσο με αφορά δεν είναι δεκτή.
Θα πω ένα χαζό παράδειγμα. Όπως μερικές φορές κάποιος απεξαρτάται από τα ναρκωτικά και αυτό είναι καλό. Αλλά δεν μπορεί να γίνει ήρωας για τα μικρά παιδιά επειδή έπεσε στα ναρκωτικά και απεξαρτήθηκε. Τα μικρά παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν ναρκωτικά».
Για το ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια από τη μεριά Κουφοντίνα:
«Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ όπως σκέφτεστε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος. Μπορεί ο Κουφοντίνας να θεωρεί ότι δίνει τον μέγιστο αγώνα. Για τις δολοφονίες, εμείς ως Αριστερά λέμε ότι αυτή η λογική είναι εχθρική σε σχέση με τις ιδέες. Εμείς είμαστε υπέρ της μαζικής προσπάθειας, του μαζικού αγώνα, των πολτικών λύσεων και μάλιστα έχουμε υποστεί πάραπολλά στην ιστορία για αυτό τον λόγο».
Για το άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη που ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να «καθαρίσει» το κόμμα του από φωνές που σχετίζονται ιδεολογικά με τη 17Ν:
«Η κ. Μπακογιάννη έχει πληγεί η ίδια από τρομοκρατικές ενέργειες και μάλιστα ανεπανόρθωτα. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι, ψυχικά και συναισθηματικά συμπαρίσταμαι. Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να πέφτει η ίδια στην παγίδα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ούτε υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπήρξαν παλιότερα στελέχη στη ΝΔ που υποστήριξαν έκνομες και βίαιες ενέργειες σε παλιότερα χρόνια. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε ιστορία. Είναι η ώρα να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα και να λύσουμε και αυτό το πραγματικό πρόβλημα.
Δεν θα γυρίσουμε στον Εμφύλιο, ή την ιδεολογία ποιας παράταξης χρησιμοποιούν κάποιοι για κάτι βίαιο. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε την πολιτική αντιπαλότητα μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων. Πόλεμος πολιτικών και επιχειρημάτων πρέπει να γίνεται. Θα έπρεπε να συζητάμε να βρούμε κοινές λύσεις για τα ζητήματα της πανδημίας».
Για το αν το μήνυμα να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις αφορά και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ:
«Αφορά τους πάντες. Καλό είναι να προσέχουμε και να λέμε αυτό που εννοούμε. Αυτό που θέλουμε να πούμε. Μπορεί και εγώ να το έχω κάνει αυτό το λάθος κάποιες φορές. Να μην υπάρχει κάθε φορά η δυνατότητα ούτε διαστρέβλωσης, ούτε αποσπασματική χρήση πράξεων ή δηλώσεων. Τώρα, ο Θοδωρής ο Δρίτσας είναι ένας ευπατρίδης της πολιτικής. Τον ξέρουν όλοι και μέσα στη Βουλή πολιτικά οι αντίπαλοί του. Δεν είναι απλά ένας ευγενής άνθρωπος. Αυτό είναι δεδομένο.
Για τη δημοσκόπηση της MRB και τα αποτελέσματά της σε σχέση με την υπόθεση Κουφοντίνα:
«Υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα που δεν παρακολουθούν την εξέλιξη του νομικού πολιτισμού. Νομίζω ότι αυτά τα στερεότυπα διογκώνονται και μέσα από ορισμένα ΜΜΕ και μας δίνουν τέτοια αποτελέσματα. Στην άλλη υπόθεση που επηρεάζει τον δημόσιο βίο, αν η ερώτηση ήταν αν ένας που κάνει βιασμούς ή είναι παιδεραστής θα πρέπει να τον κρεμάσουμε, εγώ είμαι σίγουρος ότι πάνω από το 70% θα λέγανε ναι. Αλλά ο νομικός μας πολιτισμός σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή έχει περάσει σε άλλα επίπεδα».