Κόσμος

Ερντογάν Μακρόν: «Υπάρχει σοβαρή προοπτική συνεργασίας»

Ερντογάν Μακρόν: Η Άγκυρα ανταλλάσσει επανειλημμένως βέλη με το Παρίσι γύρω από τις πολιτικές για τη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα ζητήματα, αλλά οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συνεργάζονται επί ενός οδικού χάρτη για τον εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων.

Τηλεδιάσκεψη μετά από μια μακρά περίοδο σφοδρής έντασης στις γαλλοτουρκικές σχέσεις είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε πως Γαλλία και Τουρκία έχουν «σοβαρές προοπτικές συνεργασίας», ενώ οι δυο χώρες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στους τομείς ασφάλειας και ειρήνης από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Σαν δυο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα αι την ειρήνη σε μια ευρεία γεωγραφική περιφέρεια, από την Ευρώπη ως τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μπορούμε να κάνουμε συλλογικά βήματα και να δράσουμε με αλληλεγγύη» είπε ο Ερντογάν.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως οι δυο χώρες μπορούν να αναλάβουν κοινές δράσεις κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Μακρόν για τους νεκρούς που έχει καταγράψει η Γαλλία λόγω κορωνοϊού

Οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει έντονους χαρακτηρισμούς το προηγούμενο διάστημα, με τον Ερντογάν να φθάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «εγκεφαλικό νεκρό» τον Μακρόν και να διερωτάται για την «ψυχική υγεία» του μετά τις δηλώσεις του Μακρόν υπέρ της ελευθερίας του λόγου, περιλαμβανομένων των σκίτσων του Μωάμεθ.

Ο Ερντογάν είχε καλέσει μάλιστα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «ισλαμοφοβία», με τη Γαλλία να ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Ακόμη και Γάλλοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Γαλατάσαραϊ της Κωνσταντινούπολης ενεπλάκησαν άθελά τους στην γαλλοτουρκική κόντρα, μετά την ανάκληση πρόσφατα των αδειών εργασίας τους και τις απειλές για απέλασή τους ανά πάσα στιγμή. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για τις παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία προκάλεσε επίσης εκνευρισμό στη Γαλλία με την παρέμβασή της υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη και με τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν στην ένοπλη σύρραξή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο, μετά τις εκλογές τις ΗΠΑ ο Ερντογάν άλλαξε στάση και εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκάις με την ΕΕ. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «ικανοποιημένος» με την αλλαγή αυτή του Τούρκου Προέδρου. «Ελπίζω τώρα να έχουμε αποτελέσματα στη Συρία και να φθάσουμε στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» είχε τονίσει ο Γάλλος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Atlantic Council.