Και πώς ένας «Capo», δηλαδή ένα αφεντικό κάνει τι διαφορά; Η συνταγή απλή, γρήγορη αλλά υπέροχη! Έχει γεννηθεί στη Σικελία όμως θα τη συναντήσεις σε όλη την Ιταλία παραλλαγμένη και η ομορφιά της είναι ότι μπορεί να μετατραπεί σε σάλτσα για πάστα, γαρνιτούρα σε μπρουσκετούλες (καψαλισμένο ψωμί με γαρνιτούρα από πάνω) ακόμα και συνοδευτικό φάβας, κοτόπουλου, mix σε σαλάτα κινόα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της είναι ότι όσο περισσότερο «μένει» τόσο πιο γευστική γίνεται. Είναι μία απόλυτα vegetarian συνταγή που η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Πάμε να τη φτιάξουμε;
Κόβεις τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφους κύβους τρία εκατοστά περίπου, τις αλατίζεις καλά και τις αφήνεις για μία ώρα. Τις ξεπλένεις με άφθονο νερό και τις στεγνώνεις με μια καθαρή πετσέτα. Κόβεις το μίσχο του σέλινου και το περνάς από ένα βρασμό. Το σουρώνεις. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνεις αρκετό λάδι και τηγανίζεις τις μελιτζάνες. Θα σου πάρει γύρω στα δέκα λεπτά. Τις εναποθέτεις σε ένα βάζο, σουρώνεις το λάδι και στη συνέχεια τηγανίζεις ξεχωριστά, κρεμμύδια (για τρία με τέσσερα λεπτά), σέλινο (δύο με τρία λεπτά) και τα βάζεις να κάνουν παρέα στις μελιτζάνες μαζί με την κάππαρη και τις ελιές.
Βάζεις σε ένα τηγάνι τον ντοματοπολτό να πάρει μια βράση, προσθέτεις το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, περιμένεις να πάρει άλλη μια βράση και ρίχνεις όλα τα υλικά που έχεις στο βάζο. Ανακατεύεις καλά, αλατοπιπερώνεις και περιμένεις το λιγότερο πέντε ώρες για να το απολαύσεις και να δεις με τι θα το συνδυάσεις. Σε πολλές περιοχές θα δεις να προσθέτουν σταφίδα, κουκουνάρι, βασιλικό, πιπεριές. Εσύ μπορείς να φτιάξεις τη δική σου καπονάτα με υλικά της αρεσκείας σου. Καλή απόλαυση!