Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, όπως δήλωσε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως οι οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο έως την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000-35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί. Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η είδηση ότι ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε το εμβόλιο της Johnson&Johnson σημειώνοντας ότι στις 11 Μαρτίου θα συζητηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η άδεια χορήγησης του.
«Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει γίνει, στην επόμενη φάση θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και των πολιτών που είναι άνω των 75 ετών», σημείωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι περίπου 275.000 άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Σχετικά με την άρση του lockdown, ο ίδιος υπογράμμισε ότι εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το εμπόριο, «χωρίς να κάνουμε κατάχρηση αυτής της δυνατότητας».
Πότε θα πετύχουμε ανοσία
Το μεγάλο ζητούμενο για όλες τις χώρες, και στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, είναι το πότε θα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας που θα μας βάλει σε μια κανονική ζωή όπως την γνωρίζαμε πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι στα τέλη Μαΐου θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό 30%. Με αυτό το νούμερο θα είναι αρκετά δύσκολο να πάμε σε επιβολή ενός νέο lockdown, όπως αναφέρει το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ΑΠΘ.
Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί «τρέξουν» σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε στοχεύει στην ταχεία εξεύρεση κοινής προσέγγισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ήδη, πάντως όπως αναφέρουν επιστήμονες στην Καθημερινή, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.