Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Διεθνής Κοινότητα και Εύθραυστα Κράτη» της καθηγήτριας Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Ειρήνης Χειλά, αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο και το ισχυρό θεσμικό κύρος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο πεδίο», καθώς μάλιστα τα λεγόμενα «εύθραυστα κράτη είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την ίδια μας τη γειτονιά».
Μιλώντας για την ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η εξαγωγή γνώσης από την Ελλάδα θα ήταν ένας τρόπος με τον οποίον και εμείς θα συμβάλλαμε στη μείωση των ευθραύστων κρατών τα οποία εύστοχα, όπως σημειώνει η συγγραφέας, έχουν αυξηθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία».
Παράλληλα, όπως είπε, θα έδινε στην ελληνική διπλωματία τη δυνατότητα πρόσβασης σε χώρες της ευρύτερης περιοχής με γνώμονα τις αξίες της Δημοκρατίας και όχι με την ατζέντα που κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν. Ως μια χώρα με σταθερή δημοκρατική πορεία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέθεσε ότι η Ελλάδα «μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία της για να εξάγει δημοκρατία και σταθερότητα».
Εξάλλου, σημείωσε ότι «όταν διαπραγματευόμαστε με εταίρους και φίλους, ένα μεγάλο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι ακριβώς το γεγονός ότι είμαστε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρό θεσμικό οπλοστάσιο και μπορούμε να δείξουμε δρόμους μέσα από τους οποίους η βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών στους γείτονές μας θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».
Και να σημειωθεί πως σε άλλες δηλώσεις, προσφάτως, είχε στείλει μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι πρέπει να αφήσει τη ρητορική της έντασης και να απέχει από ενέργειες που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση, με αφορμή τη νέα τουρκική Navtex.
Όπως είχε τονίσει, «η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν απρόβλεπτος γείτονας. Αν επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη θα πρέπει να αφήσει τη ρητορική της έντασης και να απέχει από ενέργειες που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στις σχέσεις καλής γειτονίας».