Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Το προφητικό του tweet για τον κορωνοϊό που έπεσε τελείως έξω

Βασίλης Κικίλιας: Τι έγραφε στο Twitter ο υπουργός Υγείας έναν χρόνο πριν.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 είχαμε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα αφού η πανδημία είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2019 από την Κίνα και στη συνέχεια πέρασε στις άλλες ηπείρους, εκτός της Ασίας. Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας και εκείνο το διάστημα, είχε κάνει μια ανάρτηση στο Twitter, στον προσωπικό του λογαριασμό, όπου ενημέρωνε ότι ο ιός έφτασε και στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός υγείας είχε γράψει στις 26 Φεβρουαρίου του 2020: «To πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Το tweet έγινε ξανά viral έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή του για τους προφανείς λόγους. Η ανάρτηση του υπουργού, έστω κι αν έγινε με καλή πρόθεση, δεν αποδείχθηκε καθόλου προφητική. Η Ελλάδα όχι μόνο ήταν και είναι έναν χρόνο μετά είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά μόλις χθες επιβεβαιώθηκε μια ακόμα εβδομάδα lockdown και βλέπουμε.

Το βασικό ζητούμενο είναι να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο σε αυτόν τον έναν χρόνο έχει κυριολεκτικά στενάξει. Όχι, όμως, μόνο αυτό. Από τότε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 188.201, έχουν χάσει τη ζωή τους 6.439 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό υπάρχουν 371 συμπολίτες μας που δίνουν μάχη να κρατηθούν ζωντανοί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικά στην Αττική, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι παραπάνω από ασφυκτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση στις ΜΕΘ είχε ως εξής χθες Παρασκευή:

Νοσοκομείο Σωτηρία: Νοσηλεύονται 81 ασθενείς στις 84 κλίνες.

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 45 ασθενείς στις 45 κλίνες. Πρόσθεσαν μία κλίνη στο βρογχοσκοπικό.

Νοσοκομείο ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 16 ασθενείς στις 28 κλίνες.

Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.

Νοσοκομείο Ελπίς: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

Νοσοκομείο Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 16 κλίνες.

Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

Νοσοκομείο Αττικό: Νοσηλεύονται 32 ασθενείς στις 33 κλίνες.

Νοσοκομείο Θριάσιο: Νοσηλεύονται 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.

Ερυθρός Σταυρός: Ξεκινάει το βράδυ με 14 κλίνες και περιμένουν ήδη περιστατικά.

Νοσοκομείο Αγία Όλγα: Νοσηλεύεται ένας ασθενείς στις 9 κλίνες.

Έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα, η κατάσταση στην Ελλάδα, και σε όλον τον πλανήτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις ελπίδες να είναι στα εμβόλια για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης χωρίς εισαγωγικά…