Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Κώστας Καραγκούνης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Κώστας Καραγκούνης στο pagenews.gr: Να θεωρείται η ανηλικότητα επιβαρυντική κατάσταση στους βιασμούς

Κώστας Καραγκούνης στο pagenews.gr: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για τις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα και έτσι οι βιαστές καταδικάζονταν με χαμηλότερες ποινές, παρουσίασε την πρότασή του να θεωρείται η ανηλικότητα ως επιβαρυντική κατάσταση σε περιπτώσεις βιασμού, ενώ είπε και για τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση και θα φέρει το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή.

Μια μέρα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης, βίας και παιδεραστίας, ο Κώστας Καραγκούνης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη.

Μίλησε για τις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα και έτσι οι βιαστές καταδικάζονταν με χαμηλότερες ποινές, παρουσίασε την πρότασή του να θεωρείται η ανηλικότητα ως επιβαρυντική κατάσταση σε περιπτώσεις βιασμού, ενώ είπε και για τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση και θα φέρει το επόμενο διάστημα για ψήφιση στη Βουλή.  Διαβάστε τι είπε ο Κώστας Καραγκούνης στον Δημήτρη Τάκη:

Για το αν πρέπει να υπάρχει όριο παραγραφής σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας ή παιδεραστίας:

«Τεχνικά, όλα μπορούν να γίνουν. Με την έννοια ότι κάποια εγκλήματα που χαρακτηρίζονται ως διαρκή δεν έχουν ποτέ καμία παραγραφή. Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Εδώ θα πρέπει να το δούμε συνολικότερα το ζήτημα διότι υπάρχει και η νομική άποψη που λέει ότι όσο σκληρά κι αν είναι τα αδικήματα, πάντα υπάρχουν κάποιοι κανόνες δημοσίας τάξης, δημοσίου συμφέροντος που μπαίνουν όρια παραγραφής.

Αυτή είναι η λογική που ισχύει όχι μόνο για τους βιασμούς, αλλά και άλλα πολύ βαριά κακουργήματα, όπως ανθρωποκτονίες κ.ά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ενός χρόνου παραγραφής ώστε να μπορούν τα θύματα να κάνουν τις καταγγελίες. Είδαμε, ότι η μεγάλη κουβέντα ήταν ότι τα θύματα δεν έβρισκαν το θάρρος για να βγουν και να τα καταγγείλουν.

Βλέπουμε ότι πολλές υποθέσεις μπαίνουν σε όρια παραγραφής. Πρώτα από όλα να δούμε τι ίσχυε μέχρι τώρα και τι προτίθεται και η κυβέρνηση να κάνει που ήδη ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα τροποποιήσουμε τον Ποινικό Κώδικα. Άκουσα αυτά που είπε και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή που ανέπτυξε κάποια επιχειρήματα για τις αλλαγές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα.

Η απόλυτη πραγματικότητα λέει ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινές έγιναν ελαφρύτερες όσον αφορά το αδίκημα του βιασμού που είναι το 336 του ΠΚ, αλλά και συνολικά η ποινική μεταχείριση για τους βιαστές έγινε ευνοϊκότερη. Εγώ δεν θέλω να κατακρίνω τις όποιες αποφάσεις πήρε η Επιτροπή τότε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση, απλά σας λέω ποια είναι η πραγματικότητα».

Για το ποιο ήταν το σκεπτικό γύρω από τις αλλαγές των ΠΚ, μιας διαδικασίας που κράτησε πολλά χρόνια:

«Οι περισσότεροι Κώδικες ήταν έτοιμοι από το 2015, δηλαδή θα μπορούσαν να είχαν ψηφιστεί από τότε. Υπήρξε πάλι αλλαγή των προπαρασκευαστικών επιτροπών, δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί έγινε αυτό και καθυστερήσαμε, ήρθαμε στο 2019 για να ψηφιστούν αυτοί οι Κώδικες. Τώρα τι κριτική μπορείς να κάνεις στις αλλαγές που έφεραν. Υπάρχουν και πολύ θετικές αλλαγές. Υπάρχουν, όμως, κάποια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως ο βιασμός, και αρχίζουμε και κάνουμε κουβέντα γύρω από αυτό.

Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο του 2019, ο βιασμός προβλέπει μια κάθειρξη μειωμένη σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς, που είναι στο 5-15 χρόνια. Αυτό το αλλάξαμε τον Νοέμβριο του 2019 όταν υπήρξε η τροποποίηση του ΠΚ, όπως αλλάξαμε κι άλλα πράγματα.

Το 5-15 δεν αλλάζει, αλλά ανεβάσαμε το κατώτατο όριο και έγινε 10-15. Οι ποινές έγιναν πιο βαριές. Τώρα, στην επιβαρυντική περίσταση. Με τον προηγούμενο Κώδικα, επί ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε μόνο η επιβαρυντική περίσταση του βιασμού που γίνεται από 2 ή περισσότερα άτομα. Εμείς εκεί προσθέσαμε στην επιβαρυντική περίσταση την επέλευση του θανάτου του θύματος.

Για την πρότασή του όσον αφορά τα ανήλικα θύματα βιασμών:

Επειδή υπάρχει η επιβαρυντική περίσταση, να σας πω κάτι που έχω αναπτύξει στον δημόσιο διάλογο πολλές φορές. Θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της ανηλικότητας. Είναι ειδεχθή και τα δύο εγκλήματα, είτε είναι ανήλικο είτε ενήλικο το θύμα. Εκεί, όμως θα μπορούσε να μπει για τον ανήλικο η επιβαρυντική περίσταση της παραγράφου 4 του 336.

Στον ΠΚ υπάρχουν άρθρα που μπαίνουν επιβαρυντικές περιστάσεις οπότε μπορείς να έχεις κάθειρξη πρόσκαιρη ή ισόβια. Νομίζω ότι θα το δει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν μιλάμε για ανήλικο, τότε εκεί να δούμε το πλαίσιο ποινών και να δούμε και το όριο ηλικίας. Αν θα είναι τα 15, αν θα είναι και μέχρι τα 17. Είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να το δούμε, εγώ το καταθέτω προς το παρόν.

Για το γιατί θα πρέπει να έχει τόση διαφορά η πραγματική ποινή από την ονομαστική ποινή:

«Μπαίνεται στο περίφημο τα “ισόβια είναι ισόβια”. Δυστυχώς, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στο σωφρονιστικό σύστημα, έχουν βγει πάρα πολλοί αποσυμφορητικοί νόμοι. Εμείς έχουμε και “εισαγόμενο” έγκλημα. Το 70% είναι αλλοδαποί κρατούμενοι. Κάθε Πολιτεία, δυστυχώς, έρχεται και δημιουργεί προϋποθέσεις αποσυμφορητικών νόμων. Οι κρατούμενοι προχωρούν σε εργασίες μέσα στη φυλακή, αυτό το “ξεχρεώνουν” με ημέρες ποινής και για αυτό κάποιος που έχει 12ετή ποινή να πηγαίνει στο μισό ή στο 1/3 της ποινής του. Αυτή είναι μια νομική πραγματικότητα που δεν ισχύει μόνο εδώ».

Για το ποιες είναι οι αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

«Τις αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα τις εξειδικεύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σας είπα για το ζήτημα της ανηλικότητας. Στο άρθρο 113 στο ζήτημα των αναστολών, θα επιστρέψει και το πλημμέλημα, όχι μόνο το κακούργημα, έως την ενηλικίωση του θύτη»

Για το αν μπορούν τέτοιες περιπτώσεις να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα διαδικαστικό, δεν είναι ευχολόγιο, κάποιες τέτοιες υποθέσεις μπορούν κατά προτεραιότητα να μπαίνουν σε πινάκια ώστε να έρχεται και πολύ πιο γρήγορα η εκδίκασή τους».

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι