Επεισόδια έγιναν στην πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Αστυνομία έριξε χημικά, παρούσα είναι η αύρα της Αστυνομίας, ενώ αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έφτασε στην Ομόνοια.
Σημειώνεται πως, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., έκλεισαν το απόγευμα οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα». Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου με αίτημα την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ξεκίνησε και απεργία δίψας.
Να σημειώσουμε ότι χθες Τρίτη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε διαταγή με την οποία ζητά τη χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για να σωθεί η ζωή του. Σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
«Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του.
Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».
Επίσης, το μεσημέρι της Τετάρτης, νομικοί και δικηγόροι πραγματοποίησαν διάβημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση του απεργού πείνας. Κατέθεσαν, μάλιστα, 1000 υπογραφές.
Το κείμενό τους, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Όσες και όσοι νομικοί υπογράφουμε αυτό το κείμενο νιώθουμε πως δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε τη στιγμή που η ζωή ενός κρατούμενου απεργού πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού (συγκεκριμένα στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα του υπογείου των γυναικείων φυλακών όπου εξέτιε την ποινή του με άλλους καταδικασμένους για παρόμοιες πράξεις) έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 («επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη»).
Από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφανειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».