Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 24/2: Κοντά στις 2.000 θα είναι και πάλι οι νέες μολύνσεις – Πόσο θα παραταθεί το lockdown

Κρούσματα σήμερα 24/2: Τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες ήταν 2.147, ενώ όλα δείχνουν ότι ένα τέτοιο νούμερο θα δούμε και σήμερα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την παράταση του lockdown - Τι προτείνουν οι ειδικοί για την παράταση - Τα νέα από τα εμβόλια.

Ο ΕΟΔΥ χθες Τρίτη ανακοίνωσε 2.147 κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 357 είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το μεσημέρι της Τετάρτης τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί από την ιχνηλάτηση ήταν 1.200, με αποτέλεσμα να περιμένουμε και πάλι έναν αντίστοιχο αριθμό, όπως και χθες.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει τους ειδικούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε την παράταση του lockdown. Εκτάκτως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Άλλα δύο στοιχεία ανησυχούν τους ειδικούς, το ένα είναι οι μεταλλάξεις και το άλλο η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παραμένει αφόρητη.

Στο επίκεντρο της πανδημίας συνεχίζει να είναι η Αττική αφού χθες καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα. Όλα αυτά δείχνουν ότι το Lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ακυρώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα από την 1η Μαρτίου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να πάμε με αυτό το καθεστώς για δύο ακόμα εβδομάδες.

Η προαναγγελία του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοάτακης προανήγγειλε την παράταση του lockdown στην εισαγωγική του ομιλία στο σημερινό Υπουργικό, χωρίς όμως να αναφερθεί για πόσες ημέρες θα παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες.

Αισθάνομαι, όμως  ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας.

Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού. Και θα παρακαλέσω και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και όλους σας μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε, ο καθένας στο αντικείμενό του επειδή όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζεστε από τις εξελίξεις, αυτό να είναι κάτι το οποίο να το τονίζετε συστηματικά».

Δύο εβδομάδες παράταση και «έξυπνα» μέτρα προτείνει ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσμά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης. Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς. 

Η πρόταση του Θανάση Εξαδάκτυλου

«Ενδεχομένως αυτή να είναι η σταθεροποίηση. Η κατάσταση πρέπει να αποτιμηθεί συνολικά», σχολίασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη. Ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, έκρινε πως παρά το ότι «έχουμε να κάνουμε με στέλεχος που κινείται ταχύτερα, η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου». Παρατήρησε, μάλιστα πως, «η διαφορά στα κρούσματα μεταξύ Αττικής – Θεσσαλονίκης είναι μόλις 20%, παρά το ότι στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία».

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, που θα κρίνει την πορεία του lockdown, είπε πως «δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσουμε την Παρασκευή», τόνισε όμως ότι «οι κόποι μας αποδίδουν» και έκανε έκκληση «να υπερνικήσουμε την κούραση». Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι, «κάποια μέτρα μπορούμε να τα δούμε, δεν θα επηρεάσει κάτι στη πορεία μας, αν ανοίξει το click away», επεσήμανε ωστόσο ότι, «δεν το αποκλείω, αλλά τα στοιχεία διαμορφώνονται καθημερινά και γι’αυτό είναι δύσκολο να κάνει κανείς μακροχρόνιες προβλέψεις».

Εφιαλτική πρόβλεψη για τα κρούσματα – Πιέζεται αφόρητα το ΕΣΥ

Ο Νίκος Τζανάκης, αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας και η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας μίλησαν για την πορεία της πανδημίας, την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε και χθες, καθώς και την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία.

«Το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας μετατρέπουμε σε Covid, αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται», δήλωσε η κ. Γκάγκα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι τη χρειάζονται. Αναφορικά με την «έκρηξη» κρουσμάτων και το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και η αύξηση δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. «Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα», υπογράμμισε η καθηγήτρια. 

Μέχρι που θα φτάσει ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο Νίκος Τζανάκης εξήγησε ότι σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τις 2.500. Όμως, αυτή είναι μια κεντρική τιμή, δεν είναι τα ακραία της σημεία. Προς τα κάτω είναι 2200 και προς τα πάνω είναι 2800.

«Αν η μέση του τιμή είναι τα 2200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2.800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3000 κρούσματα», εξήγησε ο καθηγητής.

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, «το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική».

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2.200, με ίσως κάποιες εξάρσεις.

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ

Ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχτηκε το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson, σύμφωνα με το προσωπικό της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), με βάση τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της χρήσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για τα εμβόλια συνεδριάζει την Παρασκευή για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο. Ακολούθως, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Το εμβόλιο είχε συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 64% στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε μια νέα μετάλλαξη του ιού το φθινόπωρο. Η αποτελεσματικότητα στη Νότια Αφρική ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τα προηγούμενα στοιχεία που κυκλοφόρησε η εταιρεία.

Το εμβόλιο έδειξε επίσης 86% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών μορφών Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 82% έναντι σοβαρών περιπτώσεων στη Νότια Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από το Covid-19.

Την ίδια στιγμή, τρεις παραλήπτες του εμβολίου εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά τη δοκιμή, αλλά η FDA είπε ότι η ανάλυσή της δεν «γέννησε» συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν από την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Η J&J δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως λεπτομέρειες για τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής πέρα ​​από τα ποσοστά αποτελεσματικότητας. Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Johnson&Johnson μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθιστώντας τη διανομή του πολύ πιο εύκολη από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια που παράγονται από τις Moderna και την Pfizer-BioNTech, τα οποία απαιτούν δύο δόσεις και πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ ψυχρές θερμοκρασίες.

Τι γίνεται με τα εμβόλια της AstraZeneca

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο