Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 23/2: Στα 2.147 τα νέα κρούσματα -22 οι νεκροί και 357 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 23/2: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 2.147

ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2.147 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 182.783 , εκ των οποίων το 51,8% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Ακολουθεί η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς

Πάει για πιο μακριά η άρση του lockdown

Σύμφωνα με ό, τι εκτιμάται, το lockdown θα αρθεί σταδιακά, αλλά αν τα νούμερα είναι τόσο υψηλά, δεν θα δούμε άνοιγμα του λιανεμπορίου που είναι και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης παρά μόνο μετά τις 8 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό και το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη βοήθεια ενός νέου αριθμού όπου θα στέλνουμε μήνυμα για να κάνουμε τις αγορές μας, το 13032, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρονικό περιορισμό. Να σημειώσουμε ότι οι 6 κωδικοί στο 13033 θα ισχύουν κανονικά.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και ειδικοί μπροστά στην άρση των μέτρων είναι τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων που πιέζουν το ΕΣΥ (346 χθες, ενώ έφυγαν και 24 άνθρωποι από τη ζωή), όσο και η έλλειψη σε ΜΕΘ. Σήμερα, άλλωστε, υπήρχε κινητοποίηση των υγειονομικών για τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.

Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μόλις 9 είναι οι κενές ΜΕΘ σε όλη την Αττική με βάση τα χθεσινά της στοιχεία. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνει ότι στην κυριακάτικη εφημερίδα είχαμε «συνθήκες πολέμου» στα νοσοκομεία. Στα εφημερεύονται νοσοκομεία της Αττικής εισήχθησαν συνολικά την Κυριακή 152 θετικά και 21 ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού.

Δείτε αναλυτικά:
  • Αττικό: Εισήχθησαν 39 ασθενείς
  • Ευαγγελισμός: Εισήχθησαν 60 ασθενείς
  • Σωτηρία: Εισήχθησαν 25 ασθενείς
  • Σισμανόγλειο: Εισήχθησαν 28 θετικά και 21 ύποπτα κρούσματα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «γεμίζουν οι κλινικές και ανοίγουν νέες», ενώ τα «νοσοκομεία πλημμυρίζουν με ράντζα γενικών περιστατικών», όπως το Αττικό όπου προχθες, Κυριακή, εισήχθησαν 131 ασθενείς γενικά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, γέμισαν σχεδόν και τα τρία νοσοκομεία που είναι σποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού (Αμαλία Φλέμινγκ, Δυτικής Αττικής, Παμακκάριστος). «Διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού μένουν πια πολλές ώρες στις κλινικές εως ότου βρεθεί ΜΕΘ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτες. Δόθηκαν επτά κλίνες στο ΚΑΤ, δέκα στο Αττικό και πέντε στο Θριάσιο και γέμισαν αμέσως», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στον Ευαγγελισμό οι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ είναι 38 και είναι γεμάτες και μόνο σε πολύ έκτακτη ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν οι άλλες έξι κλίνες στη ΜΑΦ γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής. «Γι’ αυτό και γεμίζουν με 38 ασθενείς», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, ενώ συμπληρώνει ότι στο Σωτηρία η ΜΕΘ είναι πλήρης με 84 ασθενείς.

Τι γίνεται στην Αττική

Σε σύνολο 239 ΜΕΘ-Covid στα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν αυτή τη στιγμή μόλις 9 κενές: δύο κλίνες στο ΚΑΤ, έξι στο Αττικό και μία Θριάσιο.

  • Σωτηρία: Πλήρης η ΜΕΘ με 84 ασθενείς.
  • ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Σισμανόγλειο: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Σωτηρία: Νοσηλεύονται 84 ασθενείς στις 84 κλίνες
  • Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 38 ασθενείς στις 38 κλίνες. Σε πολύ έκτακτη περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν οι άλλες έξι κλίνες στη ΜΑΦ λόγω εργασιών. Προς το παρόν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 11 κλίνες
  • ΕΛΠΙΣ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς στις 4 κλίνες
  • Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 12 κλίνες
  • Θριάσιο: Νοσηλεύονται 16 ασθενείς στις 17 κλίνες
  • Αττικό: Συνολικά 130 οι νοσηλεύομενοι ασθενείς με κορωνοϊό. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 27 ασθενείς στις 33 κλίνες.

«Πάμε για λειτουργία αυτοσχέδιων αν δεν σταματήσει αυτή η κρίση», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ αναφέρεται σε «κρισιμότατη κατάσταση» και στην Πάτρα.

«Επισκεφθήκαμε σήμερα το Νοσοκομείο ΡΙΟ της Πάτρας. Συνομιλήσαμε με τη διοίκηση και τον υπεύθυνο καθηγητή λοιμωξιολόγο κ. Μαραγκό. Μας περιέγραψαν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Το νοσοκομείο γέμισε τις δύο κλινικές με 47 θετικά περιστατικά και επτά ύποπτα κρούσματα. Σήμερα για να ανταπεξέλθει στην εφημερία άνοιξαν και τρίτη κλινική», δηλώνει. 

«Το Σαββατοκύριακο γέμισαν οι κλίνες ΜΕΘ και άνοιξαν μία νέα ΜΕΘ 8 κλινών. Νοσηλεύονται 16 διασωληνωμένοι στις 21 κλίνες. Και στον Άγιο Ανδρέα νοσηλεύονται 4 διασωληνωμένοι στις 9 κλίνες ΜΕΘ. Απομένουν δέκα κλίνες κενές ΜΕΘ και εξυπηρετούν όλη τη Δυτική Ελλάδα», τονίζει ο Μιχάλης Γιάννακος.

Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων

Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown, είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών. Προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000. «Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων», τόνισε. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid.» Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της.» Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Αργεί ακόμα η ώρα της εστίασης

Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά». Όσον αφορά τα εμβόλια, επεσήμανε τα νέα στοιχεία από την AstraZeneca που έδειξαν ότι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και οι άνω των 65 ετών.

Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει  διάρκεια 3 ώρες, η κα Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή.» Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μάσκες, η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι σε σουπερμάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95. Τόνισε, επίσης, ότι την υφασμάτινη πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλκβιάδη Βατόπουλο, στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη. Όπως είπε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις.

Μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε σχετικά.

Στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος της ραγδαίας μετάδοσης, γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά στον βαθμό που είναι στην πρωτεύουσα, έγινε lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης. Αν και αυτό είναι σωστό, εκτίμησε, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. 

Αλλά ακόμα πιο δύσκολο, θα ήταν να κλείσει όλη η πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ατομική ευθύνη, τόνισε. Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Για τα εμβόλια είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Για τη διπλή μάσκα υποστήριξε πως είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο