Κι όμως η πολυαγαπημένη «greek salad» είναι πρωτευουσιάνα! Οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Αθήνα τη δεκαετία του 1960, είχαν συνδυάσει την βόλτα στην Πλάκα, με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, το συρτάκι, το ουζάκι, το καμάκι και την ελληνική σαλάτα ως αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης τους στην ηλιόλουστη Ελλάδα.
Σαν πιάτο η χωριάτικη σαλάτα, έχει πρωταγωνιστήσει σε διαγωνισμούς δημιουργικότητας ανά την Ελλάδα. Πολλοί σεφ μάχονται να την αποδομήσουν, να την εμπλουτίσουν, να την κάνουν πιο θελκτική. Θεωρώ ότι η βάση της χωριάτικης σαλάτας είναι πρωτίστως η καλή πρώτη ύλη, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, λάδι και φυσικά on the side καλό ζυμωτό ψωμί για λαδομπούκι γνωστό κι ως παπάρα.
Σήμερα δεν θα σας δώσω ακριβή συνταγή. Μόνο υλικά με τα οποία μπορείτε να απογειώσετε και να διαφοροποιήσετε την χωριάτικη σαλάτα σας.
Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείς να τα κόψεις «χωριάτικα» (χοντροκομμένα) ή εάν έχει κέφια μπορείς να τα κόψεις σε καρεδάκια (τετραγωνάκια ομοιόμορφα) για να απολαύσεις σε μια μπουκιά όλη τη γεύση.
Τα βάζεις όλα στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με αυτό θα περιλούσεις τη σαλάτα σου. Μπορείς να προσθέσεις τυρί φέτα της αρεσκείας σου, ή ξινομυζήθρα, τρίμμα ή ολόκληρη. Μια διαφορετική εκδοχή, εάν βαρέθηκες το τυρί, είναι η προσθήκη σαρδέλας Καλλονής ή γαύρο μαρινάτο. Ανακατεύεις και απολαμβάνεις!