Μερικά 24ωρα μετά την συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη η κουβέντα για τον χώρο του πολιτισμού και τις καταγγελίες συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε στο Pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη για όλα όλα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο πρώην υπουργός πολιτισμού υποστήριξε ότι και επί των ημερών του υπήρχαν φήμες, αλλά ποτέ δεν έφτασε στα χέρια του κάποια καταγγελία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η αρχή που έγινε από την Σοφία Μπεκατώρου για να ανοίξουν τα στόματα πολλών ανδρών και γυναικών.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ στον Δήμο της Αθήνας υποστήριξε ότι η πολιτεία πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα θύματα να μη φοβούνται να μιλήσουν. Τέλος αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία “Μήδεια” τονίζοντας ότι οι φορείς θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.
“Το σημαντικό είναι ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Δίνω έμφαση στη λέξη “ξεκινήσει” γιατί έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Θεωρώ ότι όλοι οι φορείς και οι θεσμοί στην Ελλάδα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να διασφαλίζεται ο άνθρωπος που καταγγέλλει, αλλά και ο καταγγελλόμενος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του.
Με αυτό το σκεπτικό πήγα στον Δήμο της Αθήνας και είπα ότι είναι σημαντικό να δούμε εκτός από την κοινωνική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, πως μπορούμε να προσθέσουμε και τη θεσμική δουλεία που πρέπει να γίνει προκειμένου αυτά τα φαινόμενα να υποχωρήσουν και τελικά να εκλείψουν. Είδαμε ότι το δημόσιο είναι έκθετο. Δεν υπάρχει τίποτα που να προστατεύει πραγματικά τους ανθρώπους που θα καταγγείλουν ή τους καταγγελλόμενους μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Τα πράγματα είναι διάτρητα και δημιουργείται πρόβλημα. Για παράδειγμα δείτε την Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας. Η ανετοιμοτητάς της να αντιμετωπίσει το θέμα, τους έχει βάλει σε μια δύνη κατάσταση.
Εμείς θέλουμε να ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά για τον Δήμο. Τις επόμενες δέκα με δεκαπέντε μέρες θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στον Δήμαρχο και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν”.
“Όλη αυτή η συζήτηση αφορά τη σχέση εξουσιάζοντα με εξουσιαζόμενο. Το αν αυτό εκφραστεί σεξουαλικά ή με βία είναι μια πιο εξιδεικευμένη συζήτηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανένας δεν πρέπει να πηγαίνει παραπάνω από τα όρια της εξουσίας του. Αν το δει κανείς μέσα από αυτό το πλαίσιο τότε μπορεί δει και στην πολιτική και στους χώρους του πολιτισμού όλοι οι φορείς είναι ευάλωτοι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Το ξέρουμε και στατιστικά ότι δυστυχώς αυτά συμβαίνουν. Και οι φορές που καταγγέλλονται είναι λιγότερες από αυτές που γίνονται. Μπορεί να θεωρήσει κανείς δεδομένο ότι όταν έχεις υπό την εποπτεία σου έναν μεγάλο οργανισμό, τέτοια φαινόμενα υπάρχουν. Δεν είχαμε συγκεκριμένες καταγγελίες αλλά είχαμε ακούσει φήμες. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι τα άτομα γνωρίζουν πράγματα και είναι κοντά σε αυτούς τους χώρους θα σου πουν ότι σίγουρα κάτι είχαν ακούσει”.
“Υπάρχει πάντα ένα όριο που πρέπει να σπάσει. Πιστεύω ότι η Κυρία Μπεκατώρου κατάφερε να σπάσει το όριο, να δείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πράγματα διαφορετικά. Δεν μπορείς να κάνεις μια καταγγελία αν έχεις ακούσει μόνο φήμες ή αν δεν σου έχει συμβεί σε εσένα προσωπικά. Ακόμα και αν σου έχει συμβεί τα κοινωνικά εμπόδια είναι μεγάλα σε σχέση με τη δύναμη ενός ανθρώπου.
Γι’αυτό θεωρώ ότι είναι ηρωικές οι πράξεις των ανθρώπων που μιλάνε για αδικήματα που έχουν παραγραφεί, αλλά το όριο πλέον έχει σπάσει και είναι η ώρα να βγούμε μπροστά. Πιστεύω ότι η Κυρία Μπεκατώρου έσπασε το όριο, το έκανε με θάρρος και ξεκίνησε μια διαδικασία που είναι σημαντικό να γίνει στην κοινωνία μας”.
“Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα όσο το κεντρικό πολιτικό σύστημα κρατάει με μανία την εξουσία στα χέρια του. Αυτό το λέω γιατί ο πιο πρόσφατος νόμος που πέρασε είναι αυτός για το επιτελικό κράτος. Ο νόμος δεν ανέφερε καν τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητες αρχές και άλλους φορείς. Αντ’αυτού μάζεψε εξουσίες από τους υπουργούς και τα πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Τότε είχα πει ότι όσο μαζεύεις την εξουσία στα χέρια σου θα πάρεις τη δόξα, αλλά θα πάρεις και τις ευθύνες. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός έχει πετύχει όλοι να κοιτάνε προς τα εκείνον για ένα θέμα που δεν αφορά το κεντρικό κράτος. Θα έπρεπε να είναι ένα επίπεδο ετοιμότητας που έχει ο κάθε δήμος και το κράτος να βεβαιώνεται ότι λειτουργούν όλα σωστά. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ όσο το κεντρικό σύστημα δεν θέλει να δώσει αλλού εξουσίες.
Αν θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος θα πρέπει οι περιφέρειες και οι δήμοι να αποκτήσουν την εξουσία για να ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος. Έχουμε ένα κράτος που ο καθένας μπορεί να δείξει κάποιον άλλο με αποτέλεσμα να μην έχει κανείς την ευθύνη. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα, τόσο πιο εύκολα είναι να ξέρουμε τους υπαίτιους και φυσικά να διαμορφώσουμε ανάλογα τη ψήφο μας. Το επιτελικό κράτος είναι η λύση, αλλά όπως το εννοεί ο νόμος που πέρασε ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση”.