Ελλάδα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ελληνική λέξη – Αδύνατο να τη διαβάσεις

Η ελληνική γλώσσα υπήρξε στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη.

Η ελληνική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια και αποτελεί το μοναδικό μέλος του ελληνικού κλάδου, ενώ είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ανήκει επίσης, στον βαλκανικό γλωσσικό δεσμό.

Υπήρξε στην αρχαιότητα η πιο διαδεδομένη γλώσσα στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας του πλήθους των αποικιών που είχαν ιδρυθεί από τους Έλληνες στις ακτές της Μεσογείου, ενώ έφτασε να είναι η γλώσσα του εμπορίου ακόμα και μέχρι και τα τέλη της Αλεξανδρινής περιόδου.

Στην ελληνική γλώσσα, έχουμε γραπτά κείμενα ήδη από τον 15ο αιώνα π.Χ.. Μάλιστα, σαν Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου.

Σήμερα αποτελεί τη μητρική γλώσσα περίπου 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελεί επίσης, τη μητρική γλώσσα αυτοχθόνων πληθυσμών στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.

Εξαιτίας της μετανάστευσης η γλώσσα ομιλείται ακόμα σε χώρες – προορισμούς ελληνόφωνων πληθυσμών μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ρωσία και άλλα πρώην κράτη της Σοβιετικής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως, που μιλούν τα ελληνικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα, είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια.

Μολονότι τα Ελληνικά έχουν υποστεί φωνολογικές και μορφολογικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές άλλων γλωσσών, δεν έχει υπάρξει χάσμα ορθογραφικό ή λογοτεχνικό ανά τους αιώνες τέτοιου μεγέθους ώστε η αρχαία γλώσσα να θεωρηθεί ως ξένη από τους ομιλητές της Νεοελληνικής. Βάσει μιας εκτίμησης, η Ελληνική του Ομήρου είναι πλησιέστερη προς τη Δημοτική από ό,τι η Αγγλική του 12ου αιώνα προς τη σύγχρονη αγγλική γλώσσα.

Και είναι χαρακτηριστικό πως όλοι μιλούν για το πόσο πλούσια είναι η ελληνική γλώσσα. Άλλωστε, η ποικιλία κι η μοναδικότητά της είναι καθολικά αποδεκτή από επιστήμονες κι ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας ομιλείται και διδάσκεται παντού, με αποτέλεσμα την ύπαρξη χιλιάδων λέξεων.

Μάλιστα, υπάρχει μια λέξη τεράστια, που δύσκολα τη διαβάζει κανείς. Και είναι η εξής: «λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγωοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών».

Όσο για το πώς προέκυψε, αρκεί να πάμε στα χρόνια του Αριστοφάνη, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στην προσπάθειά του να περιγράψει ένα τεράστιο κι εκλεκτό γεύμα μεταξύ των συμπολιτών του, ο Αριστοφάνης έγραψε μία λέξη με 78 συλλαβές κι 172 χαρακτήρες η οποία έμεινε στην ιστορία. Μέσα της περιέχονται εκλεκτά εδέσματα των αρχαίων Αθηναίων μεταξύ των οποίων ψάρια, πουλερικά, σάλτσες, μέλι και κρασί.