Την ανάγκη να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της ακολουθούμενης πολιτικής και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τόνισε σε συνέντευξή του στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χάρης Μαμουλάκης.
Παράλληλα, σημείωσε πως είναι αναγκαία η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Σε ερώτηση που του τέθηκε για την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε πως το «επιτελικό κράτος» κατάφερε να αφήσει απροστάτευτη τόσο την Αθήνα όσο και πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Σχετικά με τον κλάδο της εστίασης ο κ. Μαμουλάκης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα προκειμένου να μην δούμε «λουκέτα» στις επιχειρήσεις. Για την Κρήτη και το έργο του ΒΟΑΚ σημείωσε πως αποτελεί μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών για την Κρήτη.
Κύριε Μαμουλάκη αναμφίβολα η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν δεχθεί τεράστια πίεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Θεωρείτε ότι πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο τα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί για την ανακούφισή τους, και αν ναι σε ποια κατεύθυνση;
Κλείνουμε ένα χρόνο πανδημίας στη χώρα μας, με χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, με πολλές θυσίες από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, από την κοινωνία στο σύνολό της. Ταυτόχρονα όμως, κλείνουμε κι ένα χρόνο απάθειας, από μια κυβέρνηση που, όπως αποδεικνύεται, βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σε έναν δικό της, φανταστικό κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναποτελεσματικά και ελλιπή. «Too little, too late – Πολύ λίγα, πολύ αργά». Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει και μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων που πραγματοποιούμε όλο αυτό το διάστημα, με τους συναδέλφους Αλέξη Χαρίτση και Γιάννη Σαρακιώτη ως Τομέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αδιαφόρησε και απαξίωσε όλες τις προτάσεις που από την πρώτη στιγμή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ήταν η εμπροσθοβαρής ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της εργασίας και των ΜμΕ. Υποβάθμισε το πρόβλημα, δεν αξιολόγησε σωστά την κατάσταση και πορεύεται εν μέσω της πανδημίας, χωρίς κανένα σχέδιο. Με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους πολλούς. Γιατί για τους λίγους και εκλεκτούς, υπάρχει ειδική «μέριμνα». Αποτέλεσμα όμως αυτής της τακτικής, είναι η καταστροφή της πραγματικής οικονομίας, η εκτόξευση του χρέους στο 210% και η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων.
Αυτό που είναι αναγκαίο, είναι να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της ακολουθούμενης πολιτικής και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ταμειακά διαθέσιμα, το μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά, όλα τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά εργαλεία. Απαιτούνται μέτρα στήριξης με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις προς τις πολύ μικρές, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδότηση της εργασίας αντί της αναστολής της, πρόνοια για τις αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας κι ένα γενναίο σχέδιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στη πανδημία. Ένα στοχευμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει κούρεμα της βασικής οφειλής και πολλές δόσεις, στο πρότυπο που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις 120 δόσεις, παρά τις δυσκολίες εκείνης της εποχής.
Πολύ πρόσφατα τοποθετηθήκατε στη Βουλή και για την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Μάλιστα, και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στο «επιτελικό κράτος».
Το πανάκριβο και πολυάριθμο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη, κατάφερε να αφήσει απροστάτευτη τόσο την Αθήνα όσο και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Παρά το ότι επί ένα δεκαήμερο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προπαγάνδιζαν με δηλώσεις τους τα περί «ετοιμότητας» και «προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού», 250.000 οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα, η χώρα κόπηκε στα δυο, τα μέσα σταθερής τροχιάς υπολειτουργούσαν και αντί έστω ένα συγγνώμη, είδαμε ένα πινγκ-πονγκ αποφυγής των κυβερνητικών ευθυνών και τον Κ. Μητσοτάκη να απολαμβάνει αμέριμνος τον καφέ του στο Κολωνάκι. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι «επιτελικό κράτος». Είναι «ανέμελο κράτος» και οι πολίτες, δυστυχώς, βίωσαν και βιώνουν τις συνέπειες της ανικανότητάς του.
Η πανδημία έπληξε σημαντικά στη χώρα μας τον κλάδο της εστίασης. Τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής προκειμένου μετά το πέρας της πανδημίας να μην δούμε «λουκέτα» στις επιχειρήσεις;
Πράγματι, ο κλάδος της εστίασης καταγράφει πολύ σημαντικές απώλειες και όπως επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει – μεταξύ άλλων – και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μια στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρει να ανοίξει ξανά. Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα κλάδο με περίπου 350.000 εργαζόμενους και περισσότερους από 80.000 επαγγελματίες, αλλά και πολλά άλλα επαγγέλματα που έμμεσα ή άμεσα στηρίζονται σε αυτόν, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σας προανέφερα, η στήριξη με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, η επιδότηση της εργασίας το σχέδιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στη πανδημία, κινούνται σε ευθυγράμμιση με τα αιτήματα των φορέων του κλάδου και σε εντελώς διαφορετική λογική από αυτήν της κυβέρνησης. Και έχουν ως στόχο, η επόμενη μέρα να βρει όλες τις επιχειρήσεις ανοικτές και όλους τους εργαζόμενους στις θέσεις τους. Αν δεν εισακουστούν, αν δεν επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι συνέπειες στην κοινωνική συνοχή θα είναι καταστροφικές.
Προ ημερών με ερώτησή σας στη Βουλή τονίσατε ότι η πολιτεία οφείλει να επιβραβεύσει τους συνεπείς οφειλέτες. Γιατί είναι αναγκαίο να επεκταθεί αυτό το μέτρο;
Με την Ερώτηση που κατέθεσα, με τη συνυπογραφή 31 ακόμα Βουλευτών, ζητήσαμε την επέκταση του ευεργετήματος της έκπτωσης του 25%, ώστε να καλύπτει όλο το διάστημα από την έναρξη της λήψης μέτρων περιορισμού της διασποράς της πανδημίας στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα.
Είναι κάτι που θεωρούμε απαραίτητο, για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, επειδή όπως οφείλει η Πολιτεία να ενισχύει τους αδύναμους συμπολίτες μας, που εν μέσω πανδημίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, έτσι οφείλει και να επιβραβεύει, όσους καταφέρνουν και ανταποκρίνονται εμπρόθεσμα σε αυτές. Και δεύτερον, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Κάτι αναγκαίο, δεδομένης και της «μαύρης τρύπας» που παρατηρείται στα κρατικά ταμεία τους τελευταίους μήνες.
Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι αδρανεί στο έργο του ΒΟΑΚ και κοστίζει ακριβά στους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής;
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ΒΟΑΚ, αποτελεί μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών για την Κρήτη. Πρόκειται για ένα έργο που ήταν «παγωμένο» για πολλά χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που ξεκίνησε να υλοποιείται από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μια σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων: Την εκπόνηση τριών τεχνικών λύσεων για τον καθορισμό της προτιμητέας χάραξης, τη χρηματοδότηση με 5.000.000 της ωρίμανσης των απαιτούμενων μελετών, την επιλογή του οικονομικού πλαισίου που εξασφαλίζει την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου από Κίσαμο μέχρι Σητεία, τους δυο διεθνείς διαγωνισμούς, την προετοιμασία δημοπράτησης της Στρατηγικής Μελέτης του ΒΟΑΚ, την ολοκλήρωση της Α’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας και την οριστικοποίηση του καταλόγου των προεπιλεγέντων υποψήφιων αναδόχων για το έργο στο τμήμα Χανιά – Νεάπολη, κ.α.. Κι ενώ περιμέναμε από τη ΝΔ να συνεχίσει το έργο από εκεί που το παρέλαβε, χωρίς να χάσει ούτε μια ημέρα, είδαμε να εφαρμόζεται μια μικροκομματική τακτική απαξίωσης όλων όσων έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκε να περάσει ενάμισης χρόνος για να αναγκαστούν να παραδεχτούν οι ιθύνοντες ότι τελικά, θα συνεχίσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες και θα υλοποιήσουν τις ίδιες ακριβώς μεθόδους χρηματοδότησης που είχαν επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεχίσουν δηλαδή, όλα όσα προσπαθούσαν να απαξιώσουν επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο!
Κοιτάζοντας την επόμενη μέρα, αυτό που πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής, αυτό που περιμένει η κοινωνία της Κρήτης, είναι να σταματήσει ο εμπαιγμός από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Να μιλήσουν επιτέλους με ειλικρίνεια για τις προθέσεις τους σχετικά με αυτό το κομβικής σημασίας έργο. Ο τόπος μου, η Κρήτη, δεν αντέχει άλλη κοροϊδία. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει με τη ζωή και την ασφάλεια των οδηγών, κωλυσιεργώντας δρομολογημένες διαδικασίες. Δεν του επιτρέπεται να ναρκοθετεί τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου. Τουναντίον, επιβάλλεται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει το έργο του ΒΟΑΚ χωρίς κόλπα και τακτικισμούς, χωρίς ρεβανσιστική διάθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ή – ακόμα χειρότερα – απέναντι στους πολίτες της Κρήτης.