Πολιτική

ΚΕΔΕ για πρόσφυγες: Ζητά την αποσυμφώρηση των νησιών και ισοκατανομή τους στη χώρα

ΚΕΔΕ για πρόσφυγες: Τι ζήτησε για την κατανομή των προσφύγων η ΚΕΔΕ.

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή Προσφυγικού, Μεταναστευτικού και Κρίσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν 26 άτομα Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση πέρα από την ενημέρωση που έγινε στα μέλη της για τις προσφυγικές ροές, ασχολήθηκε με δύο πολύ σημαντικά θέματα.

  1. Το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία της κατανομής προσφύγων – μεταναστών
  2. Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμών για την ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών.

Η συζήτηση έγινε σ’ ένα πολύ καλό κλίμα.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χρυσάφης Αλέξανδρος, Δήμαρχος Σερρών, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης πρότεινε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο.

  • Αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Να ηττηθούν οι μεμονωμένες φωνές που αρνούνται τη φιλοξενία προσφύγων
  • Να υιοθετηθεί αντικειμενικό σύστημα ισοκατανομής για όλη την Ελλάδα με βάση πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. (Όσοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε αριθμό, μίλησαν για 1000-1500 άτομα).
  • Ενδοπεριφερειακή ισοκατανομή ( Σε κάθε περιφέρεια να υπάρχει ισοκατανομή μεταξύ των Δήμων της) των νέων δομών στο εσωτερικό της χώρας.
  • Συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στις επιτροπές που διαχειρίζονται το παραπάνω θέμα.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα «Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμών για την ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών» πρόεδρος της επιτροπής ενημέρωσε τους παρόντες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία «Εστία» κα «Ήλιος» και στις κοινωνικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν, για την στέγαση και στήριξη των προσφύγων και μεταναστών που παίρνουν άσυλο και επιλέγουν να μείνουν στη χώρα μας.

Εκλογικός νόμος

Σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η ΚΕΔΕ επισήμανε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Επιμέρους, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα υποβάλλει σχέδιο θέσεων στο δημόσιο διάλογο, μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση.

Μερικά από τα βασικότερα σημεία είναι τα παρακάτω:

  • Δεν συμφωνεί με τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και προτείνει η όποια μείωση να μην υπερβαίνει το 10%,
  • Προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους, αφού με δεδομένη τη νέα απογραφή του 2021, σε πολλά χωριά θα σημειωθεί μείωση του πληθυσμού,
  • Συμφωνεί με την επαναφορά της πενταετούς θητείας των Δημοτικών Αρχών, που είναι άλλωστε και πάγιο αίτημά της,
  • Συμφωνεί κατά πλειοψηφία με το ποσοστό 43% για την εκλογή Δημάρχου.