Άλλες δύο περιοχές μπήκαν σε καθεστώς σκληρού lockdown από σήμερα στις 6 το πρωί, αφού Κάλυμνος και Εύοσμος ανέβηκαν επίπεδο και μπήκαν στο “βαθύ κόκκινο” πολύ αυξημένου συναγερμού.
Τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:
- Ο Δήμος Καλυμνίων
- Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
- Ο Δήμος Μυκόνου
- Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
- Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
- Η Περιφέρεια Αττικής.
Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Χαρδαλιάς.
Επομένως, συνολικά στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:
- Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
- Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Θάσου,
- οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
- ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
- οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
- ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
- οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
- ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- ο Δήμος Καρπάθου και
- ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων.
Στο τραπέζι η παράταση του lockdown
Μπορεί στην Αττική να εντοπίστηκαν χθες 722 νέα κρούσματα, σε παρόμοια δηλαδή επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παραμένει υψηλό φέρνει την συζήτηση για παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου ολοένα και πιο κοντά. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, το οποίο και υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική.
Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν την εικόνα της πανδημίας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Τα ημερήσια κρούσματα, η κατάσταση στην Αττική και κυρίως η εικόνα των νοσοκομείων θα είναι εν πολλοίς οι παράγοντες που θα κρίνουν το εάν θα παραταθεί το lockdown.
Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, όταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση λήψη πρόσθετων μέτρων».
Η κυβέρνηση επιθυμεί την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένει ωστόσο τις εισηγήσεις των επιστημόνων μιας και τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και οι επιστήμονες που στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης του lockdown, αναμένεται να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, το ενδεχόμενο να επιλεγεί μία… μέση λύση, πιθανόν με λειτουργία του λιανεμπορίου με click away, καθώς αναγνωρίζουν πως μία σημαντική μεταβλητή στη εξίσωση είναι και η ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού λόγω του lockdown.
Ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν στις “κόκκινες” περιοχές
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
- τηλεκπαίδευση για τα λύκεια
- πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
- λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων
- προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και
- κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο “κόκκινο επίπεδο” τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως επίσης και τα Γυμνάσια παραμένουν σε δια ζώσης λειτουργία. Η τηλεκπαίδευση εφαρμόζεται μόνο για τους μαθητές των Λυκείων.
Εμπόριο και Click Away
Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει κάνει παραγγελία, να λάβει από το κατάστημα μήνυμα με το ραντεβού της παραλαβής, η οποία θα γίνεται εκτός καταστήματος. Από αυτό το σύστημα θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία. Τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο click in shop. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι θα υπάρχει επικοινωνία του πελάτη με το κατάστημα, που θα στέλνει μήνυμα με το ραντεβού για τις αγορές. Τη συγκεκριμένη ώρα ο πελάτης θα πηγαίνει στο κατάστημα, στέλνοντας SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.