Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μάνος Καραγιάννης
Αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μάνος Καραγιάννης στο pagenews.gr: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας: Μεσόγειος – Μέση Ανατολή – Ινδικός

Μάνος Καραγιάννης στο pagenews.gr: Ο αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρθηκε στην μεγάλη και δυναμική επιστροφή της Ελλάδα στην Μέση Ανατολή.

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές διπλωματικές συμμαχίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η χώρα μας έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω μιας συμμαχίας που ξεκινάει από την Γαλλία και φτάνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Ο Μάνος Καραγιάννης μίλησε για όλες τις εξελίξεις στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε μόνιμους φίλους, ούτε μόνιμους εχθρούς παρά μόνο συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα διασφαλίζει μια συνέχεια στην Ελληνική διπλωματία που δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις κινήσεις μιας πολιτικής ηγεσίας.

Για την επιστροφή της Ελλάδα στη Μέση Ανατολή

“Η Ελλάδα επιστρέφει στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή που για χρόνια ήταν ξεχασμένη στην Ελληνική διπλωματία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα χρόνια του Κώστα Σημίτη υπήρχε μια δυσχέρεια στην ανάπτυξη των σχέσεων με αυτές τις χώρες. Υπήρχε μια μονόπλευρη κατεύθυνση προς τις Βρυξέλες.

Αυτό μας εξυπηρετούσε τότε για να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης αλλά έχουν αλλάξει οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί ισχύος και αναγκάζεται η Αθήνα να κάνει άνοιγμα στην Μέση Ανατολή. Είναι μια αρκετά σημαντική προσπάθεια γιατί δημιουργεί νέα ερείσματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αν όλες αυτές οι επαφές ενταχθούν σε ένα πλαίσιο ανάσχεσης της Τουρκίας καταλαβαίνουμε ότι η χώρα μας μπορεί να κερδίσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα”.

Για τον κρυφό αντιτουρκικό χαρακτήρα που έχουν οι χώρες που βρίσκονται στη συμμαχία που συμμετέχει και η Ελλάδα

“Αυτός ο άξονας ειρήνης που ξεκινάει από τη Γαλλία μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό δεν έχει μόνο αντιτουρκικά χαρακτηριστικά, αλλά και τα χαρακτηριστικά μιας συμμαχίας που εναντιώνεται σε αναθεωρητικές δυνάμεις όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που προβληματίζει αυτές τις χώρες. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στην περιοχή που προσπαθούν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την σταθερότητα. Επομένως έχουμε ένα μεγαλύτερο διακύβευμα από το θέμα της  Τουρκικής προκλητικότητας.

Είναι αρκετά ελπιδοφόρο ότι τόσες πολλές χώρες αποφασίζουν να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή που έχει ταυτιστεί με την αστάθεια, την σύγκρουση και γενικότερα είναι μια προβληματική περιοχή. Είναι μια κίνηση που μπορεί να έχει μεγάλο κέρδος για τους λαούς της περιοχής, πρέπει να το βλέπουμε σφαιρικά και όχι μόνο από την Ελληνική πλευρά.

Για το ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις

“Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ενωποιητικά. Ο Ελληνισμός είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η χώρα μας έχει ένα πολιτισμικό κεφάλαιο σε πολλές Αραβικές χώρες και την ίδια στιγμή έχει στενή σχέση με το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος κίρκος στην αλυσίδα που δημιουργείται από τη Γαλλία μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί έχουν παίξει μεγάλο ρόλο προς όλες αυτές τις χώρες για να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Πέρα από το τι θέλουν οι Αμερικανοί, υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθεί κοινότητα ασφάλειας που θα μοιράζεται τα ίδια συμφέροντα και ορισμένες κοινές αξίες. Εκεί δίνω περισσότερο αξία γιατί μιλάμε για χώρες με μεγάλες διαφορές. Τα κοινά συμφέροντα θα είναι αυτά που θα φέρουν πιο κοντά τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία”.

Για την Ελλάδα που πλέον ανακαλύπτει τη γεωπολιτική γειτονιά της και τις δυνατότητές της

“Η Ελλάδα κάνει γενναία διπλωματικά ανοίγματα, αλλά το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική διπλωματία είναι ότι δεν έχει συνέχεια. Πολλές φορές μιλάμε για επιλογές ενός πρωθυπουργού ή ενός υπουργού Εξωτερικών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η Ελληνική πολιτική να έχει συνέχεια και διάρκεια. Οι πολιτικές αλλαγές δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά τις στρατηγικές κινήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μακροχρόνιους σχεδιασμούς”.

Για το αν θα βοηθούσε ένα συμβούλιο “Εθνικής Ασφαλείας”

“Χρειαζόμαστε ένα συμβούλιο ασφαλείας που θα έχει μόνιμο προσωπικό και θα μπορεί να κάνει αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα, αλλά και αύριο. Τα χρόνια του μεσοπολέμου η μεγάλη απειλή ήταν η Φασιστική Ιταλία και όχι η Κεμαλική Τουρκία, επομένως η Ελλάδα δεν έχει μόνιμους φίλους ή εχθρούς. Έχει μόνο συμφέροντα και το ζητούμενο είναι πάντα να προστατεύονται. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεσμική θωράκιση και δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για το άνοιγμα που βλέπουμε τώρα”.

Για το αν οι συζητήσεις με την Τουρκία μπορούν να αναιρέσουν τις κινήσεις που έχουν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο

“Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό εκτός από κάποιες ευκαιρίες, φέρνει και μερικές υποχρεώσεις. Δηλαδή πρέπει να συμπεριλάβει η Ελληνική διπλωματία στην ατζέντα της τα συμφέροντα κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών όπως είναι η Γερμανία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την επανάληψη των διερευνητών επαφών με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι γιατί η Γερμανία επιμένει τόσο πολύ για κάτι τέτοιο.

Εγώ πιστεύω ότι η Γερμανία έχει μια χερσαία αντίληψη της γεωπολιτικής κάτι που οφείλεται στην Ιστορία της Γερμανίας. Δεν καταλαβαίνει τα διακυβεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα έχει στενή σχέση και σίγουρα είναι η χώρα που πίεσε για να γίνουν ξανά οι επαφές με την Τουρκία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μη χαλάσει η σχέση της Ελλάδας με την Γερμανία. Βλέπουμε ότι με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και να ικανοποιήσει την Γερμανική προσέγγιση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Εγώ θεωρώ ότι η υπόθεση δεν θα πάει πολύ μακριά όσο οι Τούρκοι δεν έχουν κάτι να κερδίσουν”.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι