Νέες περιοχές προστέθηκαν σήμερα στη λίστα όσων βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη (Κάλυμνος και Κορδελιό Ευόσμου), αλλά ανησυχία συνεχίζει να υπάρχει για την Αττική που παραμένει στο καθεστώς του αυστηρού lockdown.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ έδωσε και την εικόνα που έχουν οι ειδικοί όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις.
«Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνουμε 743 νέα κρούσματα στην Αττική και 142 στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και 104 νέα κρούσματα στην Αχαΐα.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, που είχαν να παλέψουν με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της. Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας κυρίως στηρίζεται στα πιο σκληρά δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid, αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και αυτό γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που διαγνώστηκαν, είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των τεστ που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες λόγω της κακοκαιρίας.
Αυτό είχε και σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο ο μέσος όρος θετικότητας στο 3%, αφού λιγότεροι ασυμπτωματικοί πολίτες πήγαν να κάνουν το τεστ αυτήν την εβδομάδα.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά μέρα, δηλαδή 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, με μια μέση ηλικία τα 44 έτη. Σταθερός παρέμεινε και ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, που υπολογίζεται στα 10.500 κρούσματα».
Στη συνέχεια επισήμανε το ζήτημα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και τα κρούσματα που αυτά επιφέρουν.
«Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας. Έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας. Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται σε εγχώρια κρούσματα και δεν είναι εισαγόμενα σαφώς υποδηλώνοντας ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές. Αναμένουμε ότι, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει.
Τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού και θυμίζω ότι τα βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα προστατεύει από τη λοίμωξη από το στέλεχος αυτό.
Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 650.000 δόσεις στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός στη χώρα μας και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν να νοσηλευτούν.
Με το 6% των συμπολιτών μας να έχει ήδη εμβολιαστεί και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα, στους ευάλωτους άνω των 75 ετών. Αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα.
Παρατηρείται μία σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική, με εξαίρεση την περιοχή των νήσων, όπου φάνηκε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Βέβαια, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα στην Αττική, με περισσότερα από 5.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα ζουν στην Αττική.
Φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στην Αχαΐα, με υψηλό όμως αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, έχουμε μία σταθεροποίηση με περισσότερα από 1.200 ενεργά κρούσματα.
Θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στην περιοχή του Ευόσμου, όπου ανησυχεί η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, όπου θυμίζω ότι αυτό, σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για αυτό το λόγο και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή συστήνουμε εκτεταμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων.
Πιο καθαρή εικόνα της επιδημίας μάς δίνει ο αριθμός των συμπτωματικών συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα είχαμε μία ήπια αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα, με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα.
Η κάλυψη των απλών κλινών Covid στην επικράτεια είναι 53%. Ήδη η αύξηση των νοσηλευόμενων, ιδιαίτερα στην Αττική, αρχίζει να πιέζει λίγο τις ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων αυξήθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα με 148 νέες διασωληνώσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα με την πίεση των ΜΕΘ δεν είναι μόνο η αυξημένη ροή νέων εισαγωγών, αλλά και η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι 21 μέρες.
Οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας κάθε εβδομάδα αναλύουν διεξοδικά, με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, τα νέα κρούσματα σε κάθε γωνιά της χώρας μαζί με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης. Αύξηση κρουσμάτων βλέπουμε σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κάλυμνος, η Κεφαλονιά, η Κόρινθος, η Ηλεία και το Ρέθυμνο».
Πού εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα στην Αττική
- Ανατολική Αττική 64
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 82
- Δυτική Αττική 24
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 140
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 230
- Νότιος Τομέας Αθηνών 73
- Νησιά 19
- Πειραιάς 109