Οικονομία

Εξοικονομώ Αυτονομώ: Νέα προγράμματα μέσα στο 2021

Εξοικονομώ Αυτονομώ: Νέα προγράμματα Εξοικονομώ τα οποία θα προκηρυχθούν μέσα στο 2021 προανήγγειλε η η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ κα. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Νέα προγράμματα Εξοικονομώ τα οποία θα προκηρυχθούν μέσα στο 2021 προανήγγειλε η η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ κα. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τα νέα προγράμματα θα αφορούν:

  • Νοικοκυριά
  • Επιχειρήσεις
  • Δημόσια κτήρια

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας αναδεικνύοντας σε αυτό το επίπεδο τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι νευραλγικοί τομείς της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος και οι Μεταφορές. Αυτό γιατί όπως τόνισε και η ίδια πρόσφατες στατιστικές της IEA δείχνουν ότι αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% μέσα στο 2020, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα επέδειξαν ανθεκτικότητα σε αντίθεση με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων που επηρεάστηκε περισσότερο.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα περισσότερα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Δηλαδή, να ενταχθούν κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν μεγάλο για το πρόγραμμα, ειδικά σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι τεράστιο.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας απαντώντας προ ημερών σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν και νέα κριτήρια.

Αυτά είναι:

  • Εισοδηματικά
  • Γεωγραφικά
  • Παλαιότητας κτιρίου

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αναφορικά με το πρώτο κριτήριο αυτό «θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το δεύτερο κριτήριο που αφορά στο εισόδημα περιέγραψε: «Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα».