Τις περιοχές που από σήμερα 13 Φεβρουαρίου είναι σε καθεστώς σκληρού lockdown ανακοίνωσε χθες στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την ένταξη σε καθεστώς αλά Αττικής των περιοχών της Αχαΐας και Ευβοίας, ενώ στο «κόκκινο» εντάχθηκε το Ρέθυμνο. Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης παρέμειναν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Αντίθετα, στο «κίτρινο» πέρασε η Λέσβος.
Οι δηλώσεις Χαρδαλιά
«Να δούμε πώς εξελίσσεται η εικόνα στις «κόκκινες» περιοχές:
Πολύ αυξημένο επίπεδο κινδύνου παραμένουν οι δήμοι: Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, Θήρας και Μύκονος. Και στους τρεις υπήρξε βελτίωση, αλλά όχι σε επίπεδο που να αρθούν τα μέτρα. Σε επίπεδο πολύ αυξημένου επιπέδου τίθενται ολόκληρη η Αχαΐα και η Εύβοια, πλην της Σκύρου.
Στις περιοχές αυτές, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο», παραμένουν οι δήμοι: Εορδαίας, Σπάρτη, Θήβα, Τανάγρα. Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν επίσης η Ζάκυνθος και ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με ιδιαίτερη προσοχή στη Βάρδα. Επίσης παραμένει στο κόκκινο ο δήμος Τεμπών. Όλοι οι παραπάνω θα βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο έως τις 22 Φεβρουαρίου.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθεται και ο δήμος Ρεθύμνου, η Κάλυμνος και η Κάρπαθος. Η Λέσβος από τη Δευτέρα περνάει στις κίτρινες περιοχές, καθώς μειώθηκε σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο.
Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – κόκκινο, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:
- ο Δήμος Εορδαίας,
- ο Δήμος Θηβαίων,
- ο Δήμος Τανάγρας,
- ο Δήμος Σπάρτης,
- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
- ο δήμος Τεμπών
- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Καλυμνίων και
- ο Δήμος Καρπάθου.
Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι: σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων ότι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.
Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.
Σε ερώτηση για την αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους και το αν εξετάζει περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόνοιας για να εφαρμοστούν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».
Η προειδοποίηση της Βάνας Παπαευαγγέλου για τα παιδιά
Για αύξηση 10% των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί στα παιδιά μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία.
Η καθηγήτρια, ωστόσο, εξήγησε ότι η αύξηση αυτή «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.