Την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού θα αποδώσουν, εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε σημερινές του δηλώσεις.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε στο Open για το πώς βίωσε ο ίδιος τον κορωνοϊό, καθώς είχε βρεθεί θετικός, μόλις 10 ημέρες μετά που έκανε το εμβόλιο. Όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν γνωρίζει πού μπορεί να κόλλησε κορωνοϊό. Πρόσθεσε ακόμα ότι εάν το είχε ο ίδιος παραβλέψει, τα συμπτώματα παραπέμπουν σε απλό κρυολόγημα. «Τα πρώτα συμπτώματα όταν νοσείς δεν πρέπει να τα αγνοείς γιατί μπορεί να κολλήσει τους γύρω του. Κι ίσως ο ιός εξελιχθεί και σε πνευμονία. Εκείνο το πρωί ένιωθα άσχημα αλλά είχα μικρό ιικό φορτίο», εξήγησε.
Σε σχόλιό του για το αν θα προλάβουμε να ανακόψουμε το κύμα του ιού και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν παρθεί έγκαιρα και θα αποδώσουν. «Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στην Ελλάδα ανιχνεύτηκε σε ελάχιστους. Ο ιός τρέχει κι εμείς προσπαθούμε να τον αναχαιτίσουμε για αυτό πήραμε μέτρα» τόνισε ενώ σημείωσε ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει τουρισμός, αφού τον Μάρτιο αναμένονται πολλές δόσεις του εμβολίου και θα έχουμε έναν ικανό εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι το Πάσχα.
Δείτε τις δηλώσεις του
Να σημειώσουμε ότι και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ήταν αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν παρθεί για την Αττική.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης σε ποσοστό 20%-30%, το οποίο ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας.
Από την άλλη όμως, η αύξηση στο σύστημα Υγείας στην Αττική καταγράφηκε εντός της τελευταίας εβδομάδας, η οποία και οδήγησε σε λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, το αποτέλεσμα των οποίων θα το δούμε σε περίπου δέκα ημέρες. Αναμένουμε, λοιπόν, μία επιτάχυνση της αποσυμπίεσης και βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και αρχές της μεθεπόμενης.
Στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας προχώρησε σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης. Προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, καθότι αναμένουμε μία ήπια αύξηση στις νοσηλείες».