Ένα από τα διάσημα πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας είναι ο μουσακάς. Όμως κατά πόσο είναι ελληνικός; Λοιπόν, βάσει των ιστοριών στοιχείων, ο μουσακάς ξεκίνησε από τη Ρουμανία, ως ένα πιάτο με λαχανικά στο φούρνο, ένα μπριάμ σαν να λέμε.
Μετά προστέθηκε, η ντομάτα και μετονομάστηκε «μουσακάς Οριεντάλ» και στη συνέχεια μαγειρεμένο κοκκινιστό χοιρινό ψιλοκομμένο. Τον μουσακά θα τον βρούμε σε πολλές παραλλαγές σε όλα τα βαλκάνια αλλά και στην Ανατολή. Κάποιοι λένε ότι οι Άραβες έφτιαξαν τη συνταγή με τη μελιτζάνα την οποία έφεραν από την Περσία. Η διαφορές στους μουσακάδες βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά και το κρέας που χρησιμοποιούνται ανά χώρα.
Ο δικός μας Νίκος Τσελεμεντές λέγεται ότι προσέθεσε την μπεσαμέλ. Στο βιβλίο του «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», για το οποίο αναφέρομαι στην Έ έκδοση, τάραξε τα… νερά της μεταπολεμικής γαστρονομίας. Και σε αυτό θα βρούμε μουσακά κολοκυθάκια, μουσακά μελιτζάνες, μουσακά με πατάτες και μουσακά με φιδέ! Προσωπικά μου αρέσει η κλασική- θεωρώ εγώ- ελληνική εκδοχή, με βάση πατάτες, από πάνω μελιτζάνες, κρέας κατσικίσιο, και μπεσαμέλ. Τι λες; Πάμε να το φτιάξουμε;
Πλένεις, κόβεις τα λαχανικά και τα τηγανίζεις. Μην ξεχάσεις να τα τοποθετήσεις σε απορροφητικό χαρτί. Το κατσίκι θα το κάνεις στον φούρνο. Αλατοπιπέρωσε το καλά, πρόσθεσε τα σκόρδα, λίγο λαδάκι, τύλιγμα σε λαδόκολλα και βάλτο να ψηθεί για δύο ωρίτσες τους 180°C.
Όταν είναι έτοιμο, προσπάθησε να μην το φας όλο και μάδησε το με το χέρι. Πάρε ένα ταψί, βάλε βάση τις πατάτες, από πάνω τις μελιτζάνες και το κατσικάκι και φτιάξε μια μπεσαμέλ και ρίξε τη από επάνω. Και αν έλειπες σε εκείνο το μάθημα, θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι εδώ. Θα ψήσεις στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά.
Καλή όρεξη!