Πολιτική

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Λύση από την Τουρκία και όχι την Ευρώπη δηλώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Ως λύση από την Τουρκία του Ερντογάν και όχι την Ευρώπη χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή αστυνομία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Την εκτίμηση ότι «δεν θα μακροημερεύσει», αναφερόμενος στο νόμο για την παιδεία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βαθιά αντιπαιδαγωγικό» το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τους κανόνες των πανελλαδικών εξετάσεων, τη στιγμή που η χρονιά είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σε μια χρονιά, στην οποία τα παιδιά έχουν το βάρος της τηλεκπαίδευσης και αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η πανδημία».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104.6 FM τόνισε πως «24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός πανεπιστημίου, εξαιτίας των αλλαγών που κάνει η κυβέρνηση στη βάση εισαγωγής». «Αυτό προκύπτει από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, δε γνώριζε ότι με το νόμο που περνάει, θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα περίπου 600 παιδιά που μπαίνουν κάθε χρόνο από τα νυχτερινά λύκεια».

Πυρά για ιδιωτικά κολλέγια

Τόνισε ακόμα ότι είναι υποκριτικό από πλευράς της κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι «νομοθετεί για την ποιότητα της εκπαίδευσης», διότι «όσοι δεν καταφέρουν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα πάνε στα ιδιωτικά κολλέγια, για τα οποία η κ. Κεραμέως έχει ήδη φροντίσει -με «νυχτερινή» τροπολογία- να καταστήσει τα διπλώματά τους ισότιμα με τα πτυχία του πανεπιστημίου». «Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δημιουργεί ξεκάθαρα πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφερθείς στο επιχείρημα της ΝΔ ότι δεν σωστό να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με χαμηλούς βαθμούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι κατατακτήριες -όχι απολυτήριες- και είναι λογικό όταν σε αυτήν περιλαμβάνεται το σύνολο των σχολών, να υπάρχουν και ορισμένα παιδιά που θα γράψουν κάτω από τη βάση». Επίσης, «η εισαγωγή ενός μαθητή που δεν έγραψε τόσο καλά σε ένα ΑΕΙ -στο βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις- είναι μια ευκαιρία για να βελτιωθεί». «Γιατί να του στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό μαθητών που γράφουν πολύ χαμηλούς βαθμούς, τότε θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές στο σχολείο και όχι να φτιάξουμε ένα μηχανισμό που θα τιμωρεί τους μαθητές».

«Λύση από Τουρκία»

Όσον αφορά την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τόνισε ότι «η λύση αυτή έρχεται από την Τουρκία του Ερντογάν, όχι από την Ευρώπη».

«Το ΕΚΠΑ είναι στη θέση 180 ανάμεσα σε 12.000 πανεπιστήμια στον κόσμο και το ΑΠΘ στη θέση 205. Δεν γίνεται να είναι κέντρα ανομίας, όπως θέλει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με το δεδομένο ότι είμαστε στις πρώτες χώρες στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά πολίτες και με το ότι η αστυνομία έχει το ελεύθερο να επέμβει, αν συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε παραβατικά φαινόμενα στα πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είναι άχρηστος και αυτό πρέπει να αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, όχι «να προσλάβουμε 1.000 ειδικούς φρουρούς εν μέσω πανδημίας». «Το γεγονός ότι είναι άχρηστος ο κ. Χρυσοχοΐδης το απέδειξε με το να χάσει μέσα από τα χέρια του, τους καταδικασμένους νεοναζί Παππά και Λαγό», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται υπέρ της πρότασης της πανεπιστημιακής κοινότητας -των ανθρώπων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα όποια προβλήματα- να υπάρξει ένα σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, που θα υπάγεται στα ίδια τα ιδρύματα και θα λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο