Σε μήνυμά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε πως το Brexit έδειξε ότι η Ευρώπη δεν κατόρθωσε να αφομοιώσει πολιτικά και οικονομικά τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα η Αγγλία δεν κατάφερε να αποκτήσει την κουλτούρα μιας αποκλειστικά ευρωπαϊκής δύναμης.
Το ακανθώδες ζήτημα της ηπείρου μας, «Η Ευρώπη μετά το Brexit: Προκλήσεις και προοπτικές για μια νέα σχέση», προσέγγισαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad – Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε μια από κοινού διαδικτυακή συζήτηση. Με το εμβολιαστικό να είναι ένα από τα ανοιχτά κεφάλαια της ευρωβρετανικής σχέσης.
Tα ζητήματα της επόμενης ημέρας που ανέδειξε ο κος Βαρβιτσιώτης είναι τα εξής:
- πρώτον, ότι η Ευρώπη έχασε τη γεωπολιτική προστιθέμενη αξία της Μεγάλης Βρετανίας και
- δεύτερον ότι η ίδια η Μεγάλη Βρετανία έχασε την άμεση πρόσβαση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την ΕΕ των 500 εκατομμυρίων και των τρισεκατομμυρίων του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
«Παρά την απώλεια της Μεγάλης Βρετανίας όμως, η ΕΕ έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά και να πάρει κρίσιμες και γενναίες αποφάσεις», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, την από κοινού αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού καθώς και την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
«Το 2020 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Και τώρα είναι στα χέρια μας το 2021, η Ευρώπη να τρέξει ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αρχικές αρρυθμίες στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, και τα βήματα που θα ακολουθήσουν να μη διακινδυνεύουν την μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεν πρέπει να μπούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο σε μία φάση ανταγωνισμού – εμβολιαστικού, υγειονομικού ή ακόμη και οικονομικού, γιατί η Ευρώπη είναι μία δύναμη συνεργασίας», σχολίασε εμφατικά ο Μ. Βαρβιτσιώτης.
Το 2021 είναι μια χρονιά κομβική, προκειμένου μετά την κρίση του κορωνοϊού να μπούμε σε μία περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, όπως είπε. Αναφέρθηκε ακόμα στις ωφέλειες του Brexit, καθώς πολλές υπηρεσίες θα μετακομίσουν προς την ΕΕ, και ήδη σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει προσεγγίσει τους ψηφιακούς «νομάδες» ή ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς χρηματαγορές προκειμένου να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
Στο κεφάλαιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο κος Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει με τρόπο αποφασιστικό, πως στις διεθνείς σχέσεις δεν υπερισχύει η λογική του ισχυρότερου, αλλά η λογική του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλες τις πλευρές. «Κάτι τέτοιο θα προσέθετε ιδιαίτερη ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέδειξε και τον συμβολισμό της τρέχουσας χρονιάς, καθώς σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία εμφορείτο από αρχές και αξίες που σήμερα είναι στον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο σημείο αυτό, και αφού εξήρε τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημείωσε πως «σήμερα η Ελλάδα βλέπει στην Ευρώπη το σπίτι της», όπως και ότι ως τελευταίο σύνορο της Ευρώπης, υπερασπίζεται όχι μόνο τα σύνορα, αλλά και τις αξίες της Ευρώπης.