Από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της με την Τσεχία και το Τιρόλο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την απόφαση λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στις δύο περιοχές, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παραλλαγές του αρχικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Έτσι λοιπόν, από την ερχόμενη Κυριακή θα διακοπεί κάθε συγκοινωνία από Τσεχία και Τιρόλο προς Γερμανία, οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς. Μάλιστα, όσοι Γερμανοί επιθυμούν να επιστρέψουν στη Γερμανία θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό μοριακό τεστ και να τεθούν σε καραντίνα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στην BILD ότι βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία το ζήτημα ενδεχόμενων εξαιρέσεων από τον αποκλεισμό, λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά μεταξύ των χωρών. Ως γενική αρχή, ωστόσο, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η επανεισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα «κρίνεται απαραίτητη για την αποτροπή -όσο αυτό είναι εφικτό- της εισόδου του ιού στη Γερμανία».
Την ίδια ώρα παρατείνεται το lockdown ως τις 7 Μαρτίου:
Εν τω μεταξύ την παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία έως τις 7 Μαρτίου ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ (10/2), μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους περιφερειακούς ηγέτες. Χτες, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, σημείωσε ότι «η παράταση του lockdown ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας λόγω του κινδύνου που δημιουργείται από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού».
«Ξέρω πως ό,τι έχουμε πετύχει στον αγώνα μας κατά του ιού είχε και εξακολουθεί να έχει υψηλό τίμημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχει αυξήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Γερμανία.
Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς ότι τα μέτρα βοηθούν, η καγκελάριος σημείωσε ότι γνωρίζει πως πρόκειται για τον πιο σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών στην μεταπολεμική Γερμανία και ότι κατανοεί πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά και ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους.
«Ως δημοκρατία έχουμε καθήκον να μην διατηρήσουμε τους περιορισμούς ούτε μια μέρα περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο», υπογράμμισε. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 5% πέρυσι και μερικές επιχειρήσεις απογοητεύτηκαν από την πρόσφατη παράταση της καραντίνας και την έλλειψη ενός χρονοδιαγράμματος για την χαλάρωση των μέτρων.