Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή και πλέον τα στόματα έχουν ανοίξει. Ειδικότερα στο χώρο του θεάματος οι καταγγελίες για γνωστούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς σκάνε η μία μετά την άλλη. Η Σια Αναγνωστοπούλου μίλησε στο Pagenews.gr και στην εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, για το Ελληνικό #me_too.
H Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα εύσημα στη Σοφία Μπεκατώρου για τη γενναία της πράξης και τόνισε ότι η κακοποίηση υπάρχει σε όλους τους χώρους. Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε και σε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να σταματήσει το θύμα να νιώθει στοχοποιημένο.
“Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι όντως σπάει ένα απόστημα το οποία αφορά όλη την κοινωνία και τους εργασιακούς χώρους. Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε μια γενναία αρχή γιατί ήταν η πρώτη που έσπασε τη σιωπή και έδωσε σε άλλους ανθρώπους να μιλήσουν δημόσια για αυτό που έχει συμβεί. Τώρα έχει επικεντρωθεί όλη η συζήτηση στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά δεν είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που εκεί συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Απλά εκεί είναι ένας χώρος με επώνυμους ανθρώπους που τους αγαπάει ο κόσμος και είναι λογικό να φωτίζεται περισσότερο”.
“Ο χώρος του θεάματος μας έδειξε ότι οι μεγάλοι, αυτοί που είναι κοντά σε όσους έχουν εξουσία θεωρούσαν ότι μπορούσαν να ασκούν εξουσία σε αυτούς που πίστευαν ότι είναι κατώτεροι τους. Είναι ένας χώρος που μας δείχνει τι γίνεται και αλλού. Όπως είδαμε αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και στον αθλητισμό και σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία συγκάλυψη όσο γνωστό και αν είναι το πρόσωπο που είναι ο θύτης. Αν γίνει συγκάλυψη τότε δεν βοηθάμε την κοινωνία να έχει το θάρρος να μιλήσει. Με λίγα λόγια δεν θα μπορέσουμε θεσμικά, αλλά και με αλλαγή στην νοοτροπία να τα αντιμετωπίσουμε”.
“Είναι εύκολο να ξεριζώσουμε κάποιες ιδέες αν διαπαιδαγωγήσουμε τους νέους με τέτοιο τρόπο για να μη δεχτούν τέτοιες συμπεριφορές. Να γνωρίζουν ότι ένας άνδρας δεν έχει εξουσία σε μια γυναίκα, ούτε ένας εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να υποκύπτει σε οποιαδήποτε πίεση του ασκεί ο εργοδότης του. Βέβαια είναι άλλο οι κανόνες εργασίας και άλλο η παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οι νέοι πρέπει να καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να φοβάται το θύμα και όχι ο θύτης. Εγώ θέλω να πω ότι όλα όσα έχουν γίνει γνωστά έγιναν γιατί βοήθησε η κοινωνία των πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για πρόσωπα που ήταν πολλαπλώς προστατευμένα. Μιλάω φυσικά για το Εθνικό Θέατρο”.
“Στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου θα τονίσω ποια ήταν τα μεγάλα ατοπήματα. Δεν θα κρίνω τι γίνεται από ποινικής άποψης με τον Κύριο Λιγνάδη, τα δικαστήρια θα αποφασίσουν. Ωστόσο υπήρχε ένα δημοσίευμα από την Κυρία Ακρίτα που μιλούσε για παραίτηση Λιγνάδη. Τότε διαψεύστηκε σε έντονο τόνο από την Υπουργό Πολιτισμού.
Στη συνέχεια έστειλαν επιστολή σπουδαστές και σπουδάστριες του Εθνικού Θεάτρου ότι έχουν υποστεί κακοποίηση από καθηγητές και φοβούνται να μιλήσουν. Έπρεπε να αντιδράσει το υπουργείο. Εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει και ο πρωθυπουργός. Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας δημόσιος οργανισμός που παράγει πολιτισμό”.
“Θα μπορούσαν να γίνουν και χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις. Ακόμα και η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν έχει εφαρμοστεί για να παράγει νομικό πλαίσιο που θα μπορούσε να προστατέψει τα θύματα. Το σημαντικό είναι το πως αλλάζει η νοοτροπία του ανθρώπου, αυτό αλλάζει με τη διαπαιδαγώγηση στο σχολείο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.
Το σημαντικότερο όλων είναι να μην ενοχοποιούνται τα θύματα. Μια γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση το πρώτο που αισθάνεται είναι να ενοχοποιείται η ίδια, ότι φταίει σε κάτι. Πρέπει να ακούσουμε αυτές τις γυναίκες και φυσικά και τους άνδρες. Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά ότι δεν είναι ένοχοι όταν κάποιος παραβιάζει έναν κανόνα, παραβιάζει τα όρια και την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου. Πρέπει επίσης να αλλάξουν αυτά τα πατριαρχικά στερεότυπα που παρουσιάζουν τον άνδρα να έχει εξουσία πάνω στην γυναίκα. Οι νεότεροι πρέπει να μάθουν ότι η εξουσία δεν ασκείται με τη βία. Η αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα σε όλους τους ανθρώπους”.